‘Zichtbaarheid’ wordt nieuw criterium voor GroenLinks politici op Tweede Kamerlijst?

Liesbeth van Tongeren staat – tot de verbazing van velen – niet op de conceptlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer. Wekenlang wordt er over geschreven, gespeculeerd en zelfs campagne gevoerd op Twitter ( ) om Van Tongeren terug op de lijst te krijgen


spotlightVandaag in het Financieel Dagblad doet Alexander Weissink het een en ander uit de doeken over de manier waarop GroenLinks landelijk opereert onder het bewind van Fractievoorzitter Jesse Klaver m.b.t. de concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Hetgeen hij schrijft verontrust mij. Het zou er op neerkomen dat politici bij GroenLinks dus niet alleen salonfähig moeten zijn, maar ook dat de ‘zichtbaarheid’ wordt meegewogen. Hoe zit het dan met mondigheid, vaardigheid of zelfs uiterlijk als we die toer opgaan? Als dat de criteria worden, dan vraag ik mij af wat er is gebeurd met het criterium kundigheid, dossierkennis en ook niet erg onbelangrijk, de klik met het volk?

Zichtbaarheid?

Ik heb over het Groningse nog nooit ook maar iets gehoord van Kathalijne Buitenweg (Europarlementariër GroenLinks), Tom van der Lee (hoofd voorlichting en politiek coördinator GroenLinks) of Corinne Ellemeet (vervanger zwangerschap Linda Voortman, Kamerlid). Is bij die kandidaten op de conceptlijst de ‘zichtbaarheid’ wel optimaal? Zijn zij goede volksvertegenwoordigers die net zoveel dossierkennis hebben als Van Tongeren, of 34 moties door de Kamer krijgen? Of maakt GroenLinks een paar stappen terug wat dat betreft en neemt dat voor lief? Dat Van Tongeren niet groen genoeg zou zijn is natuurlijk een kul-argument en hoef ik ook niet verder op in te gaan aangezien ze in 2015 nog genomineerd werd voor Groenste Politicus van het jaar.

Is het zo dat zichtbaarheid het nieuwe criterium wordt voor GroenLinks politici om op de lijst van de Tweede Kamer te komen? Wordt er daadwerkelijk gekeken hoe vaak Kamerleden het nieuws hebben gehaald en hoeveel moties er zijn aangenomen? En worden ze bij gebrek aan ‘zichtbaarheid’ dan afgedankt voor de Tweede Kamerlijst? Is die dedaine houding van de fractie sinds 2012 verbeterd? Wat wel duidelijk is, en dat bevestigen de peilingen, dat GroenLinks langzaam weer bezig is met een comeback. Of het ooit een breed gedragen volkspartij zal worden waar Jesse Klaver van droomt? De tijd zal het leren.

GroenLinks

Volgens Jesse Klaver is het tijd voor wat anders, een nieuw elan, en dat neemt hij wel heel letterlijk. Tijd voor een empathische samenleving, maar erg realistisch klinkt het allemaal niet gelet op de manier waarop Jesse Klaver afscheid heeft genomen van Van Tongeren tijdens de presentatie van de nieuwe lijst. Zijn empathische samenleving is – hoe nobel het streven ook is – net zo goed een ideefix als het beëindigen van hokjesdenken en de illusie dat discriminatie tot het verleden zou kunnen behoren in een samenleving die steeds meer zucht onder het juk van de globalisering.

Of zou het allemaal één grote marketingtruc zijn, een samenzwering? Het gaat er uiteindelijk om om de perceptie te managen en niet de realiteit. Heeft GroenLinks een spindoctor in dienst die dit heeft bedacht? Zou Van Tongeren alsnog op de definitieve lijst komen en hebben ze dit allemaal van te voren bekokstooft om media aandacht te creëren? Dan zijn ze in hun opzet geslaagd. Het zou wel triest zijn dat een politieke partij dan op een dergelijke manier het nieuws probeert te halen. Het zou  electoraal zelfs averechts kunnen werken.

Groningers zijn blij met Van Tongeren

Liesbeth van Tongeren is in het kamp van GroenLinks een gedreven politica die vooral voor veel Groningers een korte lijn was naar de Tweede Kamer, ongeacht of je nu een GroenLinkser bent of niet. Van Tongeren heeft zich als geen ander ontpopt tot een volksvertegenwoordiger pur sang. Een politica die zich het lot van veel Groningers heeft aangetrokken, interactie zocht met gedupeerden en verontruste burgers en ook daadwerkelijk deed wat ze beloofde.

In Groningen is GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen het unaniem eens dat Liesbeth van Tongeren terug op de lijst moet. Om Liesbeth van Tongeren terug op de lijst voor de Tweede Kamer te krijgen, is hier uitgelegd hoe dat ledenreferendum werkt bij GroenLinks. In 2012 lukte het Liesbeth van Tongeren om ruim 10.000 voorkeursstemmen te halen.

//platform.twitter.com/widgets.js

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 + 16 =