John Lanting heeft het helemaal gehad!

John Lanting heeft het helemaal gehad. Hij en zijn vrouw worden nu al bijna 25 jaar geconfronteerd met de ellende van de gaswinning. Het ouderlijk huis van Lanting heeft behoorlijk wat schade geleden. Diverse schadezaken lopen dan ook al jaren. Lanting moet voor zijn schadecase naar de arbiter, maar hij wil niet in het rechtssysteem worden getrokken.


foto: John Lanting
foto: John Lanting

John Lanting was vanmorgen onderweg naar Appingedam toen hij binnendoor langs gaswinning Leermens reed. Hij besloot de ingang van de boorlocatie te blokkeren met zijn voertuig. Het werd hem even allemaal teveel, omdat volgens John de NAM verantwoordelijk is voor de schade aan zijn ouderlijk huis. Lanting belde de afdeling communicatie van de NAM om door te geven dat locatie Leermens werd geblokkeerd.

Beveiligers van de gaswinningslocatie probeerden vervolgens Lanting met zijn voertuig voor het hek weg te krijgen. “Door middel van ‘psychologische aanpak’, maar dat werkt niet bij mij”, zegt John. Beveiligingscamera’s werden op Lanting gericht. Eerst kwam er een beveiliger met een auto en even later nog een tweede. De toon werd volgens Lanting ineens minder vriendelijk. Er werd niet naar hem geluisterd en Lanting werd tot drie keer gesommeerd het terrein te verlaten, maar dat weigerde hij.

Uiteindelijk werd de politie gebeld. “De politieagenten bejegenden mij dominant en ze hebben totaal geen begrip voor gedupeerden”, vertelt Lanting, “ze komen alleen maar als de NAM ze belt”. Lanting besloot weg te rijden toen werd aangegeven dat hij uit zijn auto moest komen en hij zou worden aangehouden.

Daarna volgde een achtervolging. Op een gegeven moment heeft politie Uithuizen Lanting op zijn mobiel gebeld en laten weten dat ze achtervolging stoppen. Lanting kon een bekeuring tegemoet zien omdat hij voorbij het bordje ’verboden toegang’ zou zijn gegaan. Lanting beroept zich op het Schiphol arrest waar o.a. werd aangegeven dat er geen slagboom is waar hij voorbij is gegaan. Via een omweg langs zijn advocaat is hij weer naar huis gegaan en heeft zijn relaas op Facebook gezet.

John geeft aan nooit te zullen stoppen met actie voeren, ook al komt de politie hem persoonlijk een boete brengen van 5000 euro. “Een bekeuring doet mij niks”, zegt John. “Niets zal mij tegenhouden!”

De afdeling communicatie van de politie in Groningen geeft aan dat de melding om 9:45 vanmorgen is binnengekomen en dat John Lanting op dat moment het verkeer hinderde en na diverse sommaties van de beveiliging weigerde het terrein te verlaten. Lanting krijgt een bekeuring omdat hij het bordje ‘verboden toegang’ heeft genegeerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “John Lanting heeft het helemaal gehad!”

  1. Die bekeuring betaal ik wel voor dhr Lanting ! Immers je staat nooit alleen waarom gaan er niet meer mensen protesteren ! Tenminste als je het zo mag noemen . Eigenlijk is het niets anders dan opkomen voor je recht en de Nam moet eens naar zijn plichten kijken maar ook de Regering. Die jarenlang belasting en de laatste jaren Tax incasseerde over het gas wat de bodemdaling veroorzaakte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 × 30 =