Arbitragehof CETA wordt niet voorgelegd aan Hof van Justitie

Gisteren is in Straatsburg in het Europees Parlement (EO) gestemd over een CETA-resolutie waarin het EP de CETA-overeenkomst naar het Europese Hof verwijst.


foto: Fotolia
foto: Fotolia

Het omstreden arbitragehof ICS uit het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) wordt voorlopig niet aan het Europese Hof van Justitie voorgelegd. Dat schrijft Europa.nu. Het voorstel van 89 Europarlementariërs om om het hof te laten toetsen of ICS in strijd is met de Europese verdragen zou voor vertraging zorgen.

De resolutie is verworpen en Europarlementariër Peter van Dalen zegt er dit over: “Helaas wil het Europees Parlement CETA niet door het Europees Hof laten toetsen. CETA is een verstrekkende overeenkomst en ik heb liever wat extra vertraging dan een verdrag dat later in strijd blijkt met de Europese regels. Helaas heeft een meerderheid in het Parlement blijkbaar haast. Maar haastige spoed is zelden goed.”

Volgens de planning wordt op 5 december door de handelsmissie van het parlement over het verdrag gestemd. Een week later kan het voltallige parlement CETA ratificeren.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 ⁄ 2 =