Expositie van homo-activist Demir Demirov in Groningen

Aanstaande zaterdag 26 november vindt er een expositie plaats van de 33-jarige Russische Demir Demirov in Galerie MooiMan. Demir Demir(ov) is afkomstig uit Moskou en is homo-activist, kunstenaar en hiv-positief. Zijn kunstwerken zijn vanwege zijn activisme in Rusland verboden omdat deze als homopropaganda worden aangemerkt.


demirdemir-1
werk van Demir Demirov

Sinds de Russische activist-kunstenaar een ontmoeting met Elton John had in 2013 ondervindt hij tegenwerking op allerlei terreinen. Eerder is een visum naar Frankrijk geweigerd en nog geen maand geleden werden werken die naar ons werden opgestuurd voor een kleine expositie in Haarlem, tegen gehouden bij de Russische douane vanwege de wet op de homopropaganda. Het werk is alsnog vrijgegeven en tentoongesteld van 4 tot en met 6 november aan de Groenmarkt in Haarlem dankzij het COC Kennemerland en de wethouder van Haarlem die en brief stuurde naar de Russische Ambassade.

Het werk van deze solo-expositie staat in het kader van Wereld Aids Dag op 1 december. De bedoeling is dat alle opbrengsten van verkoop zijn voor medicatie voor Demirov en zijn vrienden. Met name ook omdat HIV-medicatie in Rusland aan strikte regels gebonden is en daardoor niet voor iedereen verkrijgbaar is.

Demir Demir(ov) en Keith Haring: Hiv-AIDS activisten
Het werk van Demir heeft een sterke link met dat van Keith Haring. Streng grafisch werk overladen met symbolen waarin kritiek op de samenleving rondom stigma’s als Hiv-AIDS, transgender, gay huwelijk en kinderwens voor homokoppels naar voren komt. Dit alles is geschilderd op het goedkoopste papier denkbaar, van een meubelgigant uit Zweden, waarin hij helder de tijdsgeest van homofoob Rusland vangt. Keith Haring echter kreeg AIDS in een periode waarin nauwelijks medicatie mogelijk was. Met het verschil dat Demir in 2016 medicatie zou moeten kunnen krijgen maar niet krijgt, in een land waar het taboe op HIV maar ook homoseksualiteit hoog en onbespreekbaar is. Voor Demir een val waarin hij terecht gekomen is en zonder hulp van buitenaf, niet uit kan ontsnappen.

Meer informatie

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 × 5 =