“De euro is een reus op lemen voeten”

Maandag 21 november heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg een bijdrage uitgesproken over het jaarverslag 2015 van de Europese Centrale Bank (ECB). Van Dalen roept de ECB op om betere en drastischer maatregelen te nemen.


PetervDalen“De euro is een reus op lemen voeten. Van boven ziet dat beeld er met roest vast staal uit Luxemburg, Duitsland en Nederland nog wel aardig uit. Maar hoe meer je afdaalt, hoe meer leem je tegen komt. Er zijn wel pogingen gedaan het beeld te versterken maar gek genoeg is dat gedaan door nog méér leem toe te voegen. Zo is de handhaving van het afbrokkelende bouwwerk totaal nagelaten. En afgelopen week kregen landen met grote schulden nog meer uitstel om hervormingsmaatregelen na te laten: een desastreus besluit, uitsluitend van leem. Ook bleef de inflatie onverantwoord laag, met tal van negatieve effecten bijvoorbeeld voor de pensioenfondsen.”

“President-elect Donald Trump heeft afgelopen maand op de inflatie al een gunstiger effect gehad dan het opkoopprogramma QE van de ECB in de afgelopen 20 maanden!De huidige aanpak van de problemen in de eurozone vergroot het risico, dat het beeld van de euro op een dag met een daverende klap instort.”

Vrijdag 18 november sprak Mario Draghi, President van de ECB, in Frankfurt voor het European Banking Congress. Draghi is van mening dat op grond van ramingen de ECB-maatregelen de inflatie gedurende 2016 en 2017 met gemiddeld meer dan een half procentpunt zullen doen stijgen. De maatregelen zullen tussen 2015 en 2018 bijdragen aan een cumulatieve toename van de reële bbp-groei van het eurogebied met meer dan anderhalf procentpunt. Met andere woorden, het monetair beleid blijft een essentieel ingrediënt van het reflatiescenario dat ECB de komende jaren voor het eurogebied voorzien.

Tijdens het debat in Straatsburg op maandag 21 november gaf Draghi aan dat de economische ontwikkeling van de Eurozone langzaam gaat, maar dat er sinds 2014 meer dan 4 miljoen banen zijn gecreëerd in Europa.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
56 ⁄ 28 =