Update ‘handmelding’ Tankenpark Delfzijl

Gisteren publiceerde de redactie van de Groninger Krant een stuk over de melding van het alarm bij Tankenpark Delfzijl. Zoals beloofd zou er nog even geïnformeerd worden bij de Veiligheidsregio naar de omschrijving van het woord ‘handmelding’. Dit om verwarring te voorkomen.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Op Twitter ontstond een discussie over het woord ‘handmelding’ en al snel werd de term ‘handmatig’ gebruikt. De afdeling communicatie van NAM gaf aan dat het zou gaan om een automatische melding, maar begreep ook niet wat ‘handmelding’ betekende. Op de website 112meldingen lezen we dat een automatische melding kan worden gedaan door een Handmelder (of Sprinkler). De website van deco-alarm geeft aan dat een handmelder gebruikt wordt om handmatig een alarm te genereren, bijvoorbeeld wanneer een persoon een brand ontdekt. Een handmelder is een rood kastje met een glaasje. Indien het glaasje wordt gebroken wordt er een alarmcontact geactiveerd. Veiligheidsregio Noord-Holland spreekt ook van een handmelder als zijnde een object wat handmatig geactiveerd moet worden in algemene zin.

20-11-16 04:21:29 Brandweer Groningen P 1 OMS Handmelding 01-30-905 NAM Tankenpark en verlaadsteiger Zeesluizen 10 Farmsum 013033

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]P2000 is een digitaal systeem dat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot C2000 niet gecodeerd, waardoor de berichten door iedereen ontvangen en gelezen worden. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger. Het verschil is echter dat er meerdere ontvangers hetzelfde nummer kunnen hebben, men “luistert” naar berichten met een bepaalde capcode. (bron)[/mks_pullquote]Deze melding werd op 04:12:32 op 20-11-16 doorgegeven op 112meldingen, p2000zhz-rr en op p2000-online. Je zou dus verwachten dat de melding ‘Handmelding’ correct is aangezien meerder sites het bericht uit de ether hebben opgepikt en op dezelfde manier op hun websites hebben weergegeven.

Een communicatiemedewerker van de Veiligheidsregio legt uit dat aan de berichten op websites als P2000, geen rechten aan ontleent kunnen worden aangezien deze door particulieren of hobbyisten worden gerund. De originele meldingen van de meldkamer worden door middel van cap-codes verzonden via het Openbaar Meld Systeem (OMS-melding) waar hulpdiensten verplicht op zijn aangesloten. Deze capcodes worden ook door de p2000 particulier sites uit de ether gehaald en d.m.v. een eigen database niet altijd even goed ‘vertaald’ of voorzien van het juiste label.

De originele melding (capcode) die de meldkamer heeft verstuurd naar aanleiding van het brandalarm bij Tankenpark Delfzijl wil de Veiligheidsregio niet vrijgeven.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 5 =