Groninger Courant uit 19de eeuw

Op dinsdag 25 oktober 2016 werd bij de Stichting Onafhankelijke Journalistiek een grote envelop bezorgd met 4 oude kranten. Het bleek te gaan om 4 oude edities van de Groninger Courant uit het begin van de 19de eeuw.


groninger-courantDe oude kranten werden gedoneerd door H. Wijdenes uit de provincie Noord-Holland die tijdens een zolderopruiming de kranten vond in een boek en doneerde aan de Groninger Krant.

Het gaat om de volgende edities:

  • Groninger Courant, dinsdag 12 juli 1808 n.56
  • Groninger Courant, 1 juli 1814, n. 1
  • Provinciale Groninger Courant, vrijdag 30 november 1827 n. 96
  • Groninger Courant, vrijdag 1 oktober 1847 n. 79

Geschiedenis van De Groninger Courant

De oudste krant was de Groninger Courant, opgericht in 1742 als Geoctrojeerde Groninger Courant. In 1813 verscheen deze krant na een lange reeks naamswijzigingen onder de dubbele titel: ‘Feuilles d’affiches, Annonces et Avis divers de Groningue – Advertentieblad, bekendmakingen en onderscheidene berigten van Groningen’. Na het vertrek van de Fransen liet de uitgever, de weduwe A.S. van Bolhuis Hoitsema, het Franse deel van de naam vallen. In 1814 ging de krant weer onder haar oude naam verschijnen: Groninger Courant, met als ondertitel Algemeen Dagblad voor de stad Groningen en Ommelanden. 60 (bron: Tammeling 1988 19-24, 44).

We zullen zo nu en dan stukken publiceren uit deze kranten in de categorie historie (groene menu linksonder). Binnenkort volgt een uitgebreid stuk over de geschiedenis van de Groninger Courant. Een samenvatting uit het boek ‘Het Groninger Boekbedrijf’ van Harry van der Laan en het proefschrift ‘Journalistiek in beweging’ van Rutger Hendrik de Graaf.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 − 10 =