Melding Tankenpark Delfzijl

Afgelopen nacht ging het alarm af op het NAM Tankenpark in Farmsum aan de Zeesluizen. Volgens P2000 zou het gaan om een ‘handmelding’. Later werd door NAM via Twitter verontschuldigd en aangegeven dat het zou gaan om een loos brandalarm.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Voor omwonenden zijn het bange momenten als het alarm op het Tankenpark afgaat, aangezien er zeer brandbare aardgascondensaat wordt opgeslagen en ’s nachts niemand aanwezig is.

Volgens de P2000 website zou het gaan om een ‘handmelding’ (zie grafiek onderaan – klik op Lees verder ),  dat zou impliceren dat iemand een alarm heeft laten overgaan. Een woordvoerder van NAM geeft aan dat het om een storing gaat en dat het systeem deze melding automatisch heeft doorgegeven.

Procedure
Het alarmsysteem op het Tankenpark geeft een automatische melding aan de controlekamer van de NAM in Hoogezand. Deze geeft een melding aan o.a. de brandweer en de centrale meldkamer van de hulpdiensten (o.a. Veiligheidsregio). De brandweer en iemand van NAM treffen elkaar bij het de ingang van de locatie, daarna wordt pas het terrein betreden vanwege de gevaarlijke stoffen die er opgeslagen liggen. Er volgt dan eerst een schouw om daarna het alarm handmatig uit te zetten op de locatie.

De Veiligheidsregio Groningen die iets zou kunnen zeggen over de term ‘handmelding’ is alleen telefonisch tijdens kantooruren bereikbaar. Het kan of een vakjargon term zijn of een fout bij het invoeren in het systeem. De storing in het systeem bij het Tankenpark wordt onderzocht.

20-11-16 04:21:29 Brandweer Groningen P 1 OMS Handmelding 01-30-905 NAM Tankenpark en verlaadsteiger Zeesluizen 10 Farmsum 013033
0400112 Brandweer OVD Noord (Alarm)
0400765 Brandweer Delfzijl Bevelvoerders Blusploeg 5
0400766 Brandweer Delfzijl Chauffeurs Blusploeg 1
0400771 Brandweer Delfzijl Blusploeg 1 / HV-670 / TS-631 / TS-641 / TS-650
0400773 Brandweer Delfzijl Blusploeg 3 / TS-650
0400779 Brandweer Delfzijl Kazerne Alarm
0401998 Brandweer Monitorcode

//platform.twitter.com/widgets.js

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 6 =