Het zikavirus blijft een internationale uitdaging

Het zikavirus en de gevolgen ervan zullen altijd een internationale uitdaging blijven, dat stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 18 november tijdens een teleconferentie van het Veiligheids Comité (VC) in het kader van de International Health Regulations (IHR 2005). Het is niet langer een potentiële noodsituatie voor de internationale volksgezondheid.


foto: Beth.herlin - Symptoms of microcephaly, Wikimedia
foto: Beth.herlin – Symptoms of microcephaly, Wikimedia

Het VC is bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom het zikavirus, de geografische spreiding, biologie, epidemiologie, microcefalie en andere neonatale complicaties die in verband worden gebracht met het zikavirus, het Guillain-Barré syndroom (GBS) en de huidige kennis over seksuele overdracht van het zikavirus.

In eerste instantie ging het in februari 2016 om een potentiële noodsituatie omdat de virusinfectie in clusters werd geconstateerd in Brazilië, na een vergelijkbare cluster in Frans-Polynesië. Onderzoek heeft nu aangetoond dat er een verband bestaat tussen het zikavirus en de microcefalie, daarom is het VC van mening dat er langer onderzoek moet worden gedaan om zodoende wereldwijd antwoord te krijgen op de vraag die voorligt.

De ziekte en de bijkomende consequenties blijven een uitdaging voor de publieke gezondheid, stelt het VC, maar vormen geen potentiële noodsituatie meer. Veel aspecten blijven nog onduidelijk. Het VC adviseert daarom dat er vergaand onderzoek moet worden gedaan naar middelen die op lange termijn de ziekte en de gevolgen van de ziekte kunnen bestrijden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 + 20 =