Pareltjes in de provincie (deel 7): Kerk van Midwolde

Afgelopen zaterdag was het prachtig weer, een mooi moment om even de provincie in te gaan en me wederom te verdiepen in de pracht en praal die onze provincie rijk is. De rit ging deze keer naar het Westerkwartier, om via Hoogkerk en De Poffert terecht te komen in Midwolde. De Romaanse Adelskerk uit de 12de eeuw in Midwolde grens aan de achterkant van Landgoed Nienoord in Leek en is de moeite waard om te bezoeken.


De oudste delen aan de onderkant van de toren met zadeldak en het schip stammen uit de 12de eeuw en is hiermee ook de oudste baksteenkerk in de provincie. Wat meteen opvalt is de opgehoogde toren van de kerk die aan de voorkant wordt ondersteund door twee massieve steunberen.

Zodra je de kerk binnenkomt valt meteen het imposante marmeren praalgraf aan de achterwand (oostwand) op. Deze werd gebouwd door Rombout Verhulst in opdracht van Carel Hieronymus van Inn- Und Knyphausen (gedeputeerde ten Staten-Generaal). Onder deze graftombe is ook een grafkelder, maar die is niet voor het publiek opengesteld. De graftombe is gebouwd in opdracht van gravin Anna van Ewsum.

Het interieur van de kerk is kleurig en aan de wanden hangen rouwborden met familiewapens. Het orgel dateert uit 1630 en gebouwd door Levinus Eekmans. De prachtig beschilderde orgelluiken maken dit een bijzonder instrument. Achterin aan de linkerwand staat de 17de eeuwse Herenbank van de adelijke familie van het naastgelegen landgoed Nienoord. Schuin tegenover de Herenbank uit 1660 is een gesneden preekstoel uit 1711 van de hand van stadsbouwmeester Allert Meijer. Deze is net iets lager gemaakt dan de Herenbank.

De grafkelder

In de grafkelder liggen volgens de ‘Verhalen van Groningen’ negentien grafkisten van personen uit de families Van Ewsum en Van In- en Kniphuisen. Het lichaam van gravin Anna van Eeuwsum ligt er ook begraven, samen met haar tweede echtgenoot, Georg Wilhelm van In- en Kniphuisen, de achterneef van haar eerste echtgenoot.

Het geslacht Van Ewsum is afkomstig van Borg Den Oert ten Noordoosten van Middelstum. Wigbolt van Ewsum liet naar alle waarschijnlijk burcht Nijen-oert (Nienoord) bouwen.

In Harkstede is ook een grafkerk en daar zijn de overgebleven drie kisten van de familie Rengers en Piccardt voor bezoekers te bezichtigen in de crypte onder de kerk.

Als u de kerk in Midwolde wilt bezichtigen buiten het seizoen om, het telefoonnummer van de sleutelhouder staat op een bordje aan het zwarte hek bij de hoofdingang.

Bronnen bij dit artikel:

Andere pareltjes in de provincie:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 + 5 =