Parkeerkosten…om ziek van te worden!

Op 16 oktober schreef ik een stukje over de parkeerkosten bij het ziekenhuis en dat je hier iedere week mee geconfronteerd wordt als je partner longkanker heeft en chemotherapie krijgt. Maar het kan nog erger, je zult maar patiënt zijn in Amsterdam, dan wordt je alleen al ziek van de parkeerkosten.


parkeergarageHet bedrijf Kortingscode deed een onderzoek naar de parkeerkosten bij ziekenhuizen in Nederland.  In kaart werd gebracht wat de parkeergarages van 90 ziekenhuizen in Nederland per uur en per dag kosten. Met kop en schouders steken de ziekenhuizen in Amsterdam torenhoog boven alle andere ziekenhuizen uit.

Bij het OLVG-Oost betaal je het meeste geld om te parkeren, € 4 per uur en € 36 voor een dagkaart. Het VU Medisch Centrum en het AMC (ook in Amsterdam) volgen met uurprijzen van respectievelijk € 3,53 en € 3 basistarief voor de eerste drie uur, daarna € 50 cent per uur. Ook de parkeerkosten bij het EMC in Rotterdam (€ 2,70) en het Medisch Spectrum Twente (€ 2,60) zijn aan de dure kant.

Slechts bij vier van de negentig ziekenhuizen is parkeren volledig gratis. Dit kan in Stadskanaal, Waalwijk, Assen en Terneuzen. De gemiddelde prijs bij het parkeren bij ziekenhuizen in Nederland komt uit op € 1,54 per uur. Bij meer dan de helft van de ziekenhuizen zijn de eerste 15 tot 30 minuten wel gratis. Sinds wanneer duurt een ziekenhuis bezoek korter dan een half uur?

Een chemokuur van drie uur kost de patiënt in Groningen rond de € 4,50 in totaal. Diezelfde kuur zou in Amsterdam gemiddeld € 12,30 kosten per keer, en stel je voor, dat iedere week en dan 3 maanden lang. Dus als je dan wel of niet ziek wordt van de chemotherapie, van je premie ziektekosten of van je eigen risico ziekteverzekering, dan word je dat wel van de parkeerkosten bij ziekenhuizen in Amsterdam!

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 + 5 =