Kamp ontkent invloed gaswinning op stijging grondwaterpeil

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is teleurgesteld in het antwoord van minister Kamp op vragen van Kamerlid Eric Smaling van de SP over schade in Groningen door stijging van grondwater door aardbevingen.


drs. P. van der Gaag
foto: Mike Tomale – drs. P. van der Gaag

De Groninger Bodem Beweging maakt de vergelijking met Dr. Meent van der Sluis, die werd in 1986 uitgelachen door de toenmalige ‘’deskundigen’ toen hij beweerde, dat er een verband bestond tussen de gaswinning en aardbevingen. Een eenling was hij met het vermogen om wel onafhankelijk kritisch te kijken naar datgene wat er gaande was. Niet geïncorporeerd in de belangen van de mijnbouwfirma’s en de overheid.

Op 13 september publiceerde RTV Noord het bericht naar aanleiding van het onderzoek van Van der Gaag, dat het grondwaterpeil in Groningen is ernstig verstoord door de aardbevingen van de laatste jaren. Van der Gaag vindt dat de Tweede Kamer in actie moet komen en pleit voor onafhankelijk onderzoek.

Minister Kamp schrijft in zijn brief aan de kamer dat hij uit zijn beschikbare informatie afleid dat er geen aanleiding is om een relatie te leggen tussen de verontrustende berichten over grondwaterstijgingen en aardbevingen in Groningen. De minister geeft aan op de hoogte te zijn van de berichtgeving van RTV Noord en de Groninger Krant. Volgens Kamp zouden er bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) geen meldingen zijn binnengekomen van schade als gevolg van stijgend grondwater.

Drs. Peter van der Gaag is volgens de GBB een van de weinige, onafhankelijke wetenschappers. Juist omdat er zo weinig onafhankelijke onderzoekers zijn m.b.t. de gaswinningsproblematiek prijst de GBB het werk van deze geoloog.

Professor Manuel Sintubin van de Universiteit van Leuven schaarde het onderzoek van Van der Gaag onder ‘Groningse kakafonie‘ en wil dat ‘echte wetenschappers’ het laatste woord krijgen. Hij vraagt zich ook af wat de geologische processen zijn die de stijging van grondwaterpeil door aardbevingen zouden verklaren.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 − 1 =