Flinke naschokken na zware aardbeving in Nieuw-Zeeland

Gisteren is het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Dat meldt het AD. De beving vond plaats op 16 kilometer diepte bij de plaats Cheviot, ten Noorden van Christchurch. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. Vanmorgen (12 uur tijdverschil) was ten oosten van Seddon nog een naschok van 4.5 op de schaal van Richter te voelen.


new_zealand_map

Sky News meldt dat na de aardbeving bij de kust van Nieuw-Zeeland gewaarschuwd werd voor een tsunami met golven van meer dan twee meter hoog. Duizenden inwoners van de kustgebieden moesten vluchten naar de hogere gebieden. Een tsunami golf werd door ooggetuigen waargenomen in de regio Wellington en Auckland. Later in de middag werd het tsunamialarm ingetrokken. Volgens de Otago Daily Times was er een naschok van 6.2 op de schaal van Richter.

De NZ Herald schreef dat er ongeveer 400 naschokken zijn geregistreerd en gevoeld. In de hoofdstad Wellington zijn gebouwen en wegen beschadigd. De schade door de aardbeving wordt geschat op miljarden. Volgens de Herald zou er een 12% kans bestaan op een nieuwe aardbeving vandaag of in de loop van de maand.

De premier van Nieuw-Zeeland, John Key, geeft aan dat de schade aan wegen en spoorwegen vreselijk is. Dat schrijft De Mirror. Hij vertelde dat de schade van de aardbeving van 2011 in Christchurch 45 miljoen heeft gekost. Hierbij kwamen meer dan 180 mensen om het leven. Meer dan de helft van de mensen kwam toen om het leven omdat het gebouw van Canterbury Television instortte en in brand vloog.

//platform.twitter.com/widgets.js

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 + 1 =