Supermaan nu al zichtbaar

Volgens Weeronline hebben we morgen aan het eind van de middag de grootste supermaan sinds 1948. Maandag om 12:21 uur staan de aarde en de maan het dichtst bij elkaar, schrijft Weeronline. De afstand is dan ‘slechts’ 356.509 km. De grootst mogelijk afstand tot de aarde is 406.700 km. Pas op 25 november 2034 zal de maan weer dezelfde stand bereiken. 


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale – maan 13-11-’16

“Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. De volle maan lijkt niet altijd even groot omdat de baan, die de maan om de aarde aflegt, ellipsvormig is en de maan zich daarom wisselend verderaf en dichterbij de aarde bevindt.” (bron)

De supermaan van komende maandag is de tweede van drie supermanen (16 oktober, 14 november en 14 december) die ons in 2016 gegund zijn. Officieel is de supermaan van komende maandag de beste. NASA bestempelt deze als een ‘extra-supermaan’. Dat schrijft Scientias.

De maan is nu al goed zichtbaar in Groningen. De maansondergang is maandagochtend om 7:17.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 × 27 =