Sint Maarten in de Groningse wijk Beijum

Op 11 november werd in heel Nederland weer Sint Maarten gevierd. Kinderen gingen de straat op met kleurrijke lampionnetjes zodra het begon te schemeren. Ze bellen in hun wijk of buurt aan deuren om in ruil voor een liedje wat snoepjes te krijgen. Zo ook in de Gronings wijn Beijum.


stmaarten2016-1
foto: Mike Tomale

De Groningse wijk Beijum waar ik woon is een grote, kinderrijke wijk aan de rand van de stad Groningen die in tweeën is gedeeld. Een gedeelte West en een gedeelte Oost, beide met hun eigen postcode. Er wonen iets meer dan  13.000 mensen waarvan tussen de 18% en 20% in de leeftijdscategorie 0 tot 14, wat neerkomt op een kleine 2500 kinderen (bron 12). Gemakshalve halen we van dat aantal 500 zuigelingen en 500 adolescenten af , blijven er  ca. 1500 kinderen over die op 11 november mogelijk Sint Maarten zingen.

Blauwbekken

Rond half vijf, bij een temperatuur van amper vier graden boven nul gingen de eerste kinderen goed ingepakt de straat op. Sommige kinderen alleen met hun klasgenoten en vriendjes, anderen met ouders. Het kleinere broertje of zusje ging natuurlijk mee in de kinderwagen. Het ene lampje van een lampion brandde fel, een ander lampje werd gespaard voor als het nog donkerder wordt. Gelukkig is het dit jaar droog en waait het niet hard.

stmaarten2016-11
foto: Mike Tomale
stmaarten2016-4
foto: Mike Tomale

Het begon rond vijf uur te schemeren, de temperatuur zakte verder naar het nulpunt en de lampionnetjes leken ineens een stuk mooier. Kinderen met dikke sjaals, wintermutsen en rode wangetjes verlangden naar heerlijke zoetigheden. De route liep voornamelijk van winkelcentrum-west naar winkelcentrum-oost – of vice versa – waar de middenstand de kinderen gul beloonde met zoetigheden, in ruil voor hun chansons, cantates en aria’s . Onderweg van het ene winkelcentrum naar het andere zijn de ‘gewone huizen’ aan de beurt.

Toch zijn de kindertjes niet allemaal even schattig. Een groepje jongeren van ouders met een migratieachtergrond  (allochtoon, niet-westers ) laten maar weer eens zien hoe het niet moet. Het is net alsof je een kudde ongeleide projectielen aan je deur hebt. Schoppen tegen de deur omdat je niet snel open doet of omdat ze de belknop niet kunnen vinden, vlak naast de deur. Als je ze dan vertelt dat ze zich netjes moeten gedragen of kunnen fluiten naar snoep, dan krijg je alle bagger over je heen wat er in hun beperkte vocabulaire voorkomt. Ondertussen graaien ze ook nog eens als wilden de zakjes snoep uit het mandje om dan zonder dank je wel snel weg te rennen. Jammer.

stmaarten2016-12 snoep
foto: Mike Tomale

Een kinderhandje is snel gevuld

Een zak snoep kost bij Lidl € 1,99. Er zitten 30 kant-en-klare zakjes in waar je 30 blije en dankbare gezichten mee krijgt. De meeste kinderen zeiden zelfs ‘dank je wel’. In totaal kwamen er dit jaar 55 kinderen bij mij thuis aan de deur zingen, dus voor € 4,00 had ik heel veel blije gezichten.

Toch lijkt het erop dat de middenstand de rol van het Sint Maarten steeds meer ‘invulling’ begint te geven en bij steeds meer huizen de gordijnen dicht gaan en de lampen uit.

Oudejaarszingen in België

In zuiderbuurland België gaan kinderen op 31 december ‘Nieuwjaarke Zoete’ zingen in ruil voor geld of snoep.

[mks_pullquote align=”left” width=”580″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Martinus van Tours en pekpannenkoeken van boekweitmeel

Maarten (Latijn: Martinus) van Tours (Szombathely (Savaria), ca. 316 – Candes, 8 november 397), veelal Sint-Maarten genoemd, was bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië. Hij was bovendien een van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Zijn feestdag valt op 11 november. (bron) In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen. In Groningen en Oost-Nederland dienden vooral vetgemeste ganzen als Sint-Maartensvoedsel. Onder andere in Deventer, Zwolle en Coevorden waren er speciale ganzenmarkten. Vooral in Groningen stonden vaak spekpannenkoeken van boekweitmeel op het menu. Ook was het gebruikelijk om op de elfde november het ganzenbordspel weer te voorschijn te halen (bron).[/mks_pullquote]

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 ⁄ 14 =