Zwarte Piet krijgt gezelschap van witte- en gekleurde Pieten

Zwarte Piet zal dit jaar vergezelt worden door Pieten in allerlei kleuren tijdens het Het Sinterklaasjournaal van de NTR. Het nieuws kwam niet direct van NTR omdat deze nog steeds zwijgt, maar de Telegraaf beschikt al over foto’s die tijdens de opnames zijn gemaakt.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Volgens NU.nl speelt Het Sinterklaasjournaal een belangrijke rol in de discussie omdat het programma toonaangevend is voor de vorm waarop het Sinterklaassfeest wordt gevierd.

Tijdens de aankondiging van Het Sinterklaasjournaal was al te zien dat er een gemengd gezelschap van Pieten aan boord waren toen Diewertje Blok contact maakte met de Sint. Nadat Amsterdam en RTL Zwarte Piet in de ban deed is bekend Het sinterklaasjournaal ook kleur.

Hoofd Piet nam ontslag
Vorig jaar werd er aangifte gedaan tegen hoofdpiet Eric van Muiswinkel omdat deze zich schuldig zou maken aan ‘uitingen die aanzetten tot discriminatie’. Een paar maanden later gaf Van Muiswinkel aan te zullen stoppen met zijn rol als Zwarte Piet met als rede dat ‘het type’ niet met zijn tijd was meegegaan. Ook cabaretiers Jochem Myjer (Pietje Paniek) steunde hem hierin en verliet ook de set.

Aanstaande zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland. Dit jaar in Maassluis.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 + 29 =