Kristallnacht Herdenking Groningen 2016

Elk jaar wordt in Groningen op 9 november de gebeurtenissen die plaatsvonden in de nacht van 9 op 10 november 1938 herdacht. Ook op de Grote Markt in Groningen kwamen mensen samen om niet alleen stil te staan bij deze historische gebeurtenis maar ook bij de hedendaagse uitsluiting, racisme en brandhaarden in de wereld. Burgemeester Den Oudsten hield een toespraak.


“In die nacht, en de dagen er omheen, werden in heel Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gezet. De term Kristallnacht is vernoemd naar de grote hoeveelheid glasscherven van winkelruiten waarmee de straten bezaaid lagen na afloop van de gebeurtenissen rond die nacht.” (bron)

In tegenstelling tot voorgaande jaren organiseren de deelnemende organisaties in 2016 niet alleen de herdenking op 9 november, maar tevens in de aanloop daar naartoe een tiendaags programma met een scala aan activiteiten op diverse locaties, met daarin aandacht voor meerdere vervolgde groepen. Dit alles onder het motto “Kristallnacht nooit meer, voor niemand!”

fotograaf Rieks Oijnhausen maakte de volgende fotoreportage.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 − 2 =