Een tussenstand van de Amerikaanse verkiezingen

Volgens de Volkskrant is Republikein Donald Trump nog maar 25 kiesmannen verwijderd van het presidentschap. Ook de New York Times geeft aan dat Trump in onder andere de battleground states Florida, Ohio en North Carolina heeft gewonnen. De kansen voor Hillary Clinton zijn hierdoor aanzienlijk kleiner geworden. Zij won vooralsnog in Virginia, Colorado en California.


Hillary_Clinton_official_Secretary_of_State_portrait_cropVolgens Time hebben gisteren en afgelopen nacht miljoenen Amerikanen hun stem uitgebracht. Van de vijf swing states hebben er ondertussen drie gekozen voor Trump. Afgelopen nacht om 01.30 was de tussenstand: Clinton – 215 kiesmannen en Trump – 244 kiesmannen. Trump heeft in totaal 270 kiesmannen nodig om president van de Verenigde Staten te kunnen worden.

Vanmorgen stond de teller op de website van CNN op 247 kiesmannen voor Trump en 215 voor Clinton. De kans dat Trump de 45ste president van de Verenigde Staten zal worden, wordt steeds groter.

foto: Gage Skidmore - Donald Trump
foto: Gage Skidmore – Donald Trump

“Make America Great Again”

Terwijl Donald Trump voorlopig aan kop ligt, schrijft Reuters dat beide kandidaten niet populair zijn en dat Trump volgens de populariteitspoll de minst populaire van de twee kandidaten is. Voor de kiezers dus de keuze uit twee onplezierige alternatieven. Ook de mark ziet het met lede ogen toe hoe deze verkiezingen zich ontwikkelen. Investeerders maken zich zorgen dat de winst van Trump zou kunnen zorgen voor economische instabiliteit. De Mexicaanse peso daalt bijvoorbeeld steeds meer in waarde naarmate Trump meer terrein wint. Er bestaat een kans dat het vrije handelsverdrag tussen Mexico en de Verenigde Staten door Trump wordt beëindigd als hij president wordt en er een muur wordt gebouwd aan de Zuidelijke Amerikaanse grens om immigranten tegen te houden.

Geert Wilders van de PVV is volgens BNR de enige Nederlandse leider die hoopt dat Trump zal winnen. Wilders houdt ervan als leiders van landen opkomen voor hun eigen mensen. Mocht Clinton alsnog de verkiezingen winnen, dan zal Wilders dat accepteren omdat democratie nu eenmaal zo werkt.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 ⁄ 5 =