Zwarte Piet = ‘negatieve discriminatie’ of ‘positieve democratie’

Opmerkelijk dat we ieder jaar weer naar een oplossing moeten zoeken voor Zwarte Piet. Nog meer opmerkelijk is het dat vicepremier Lodewijk Asscher duidelijk te kennen geeft dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking geen verandering wil in het uiterlijk van Zwarte Piet… en toch ervoor pleit deze door te voeren.


omgekeerde-democratie-300x2Het democratische Nederland, waar de meerderheid bepaalt…maar klaarblijkelijk niet met alles. In het geval van Zwarte Piet wordt de democratie omgekeerd toegepast. Maar dat wordt in Nederland dan weer uitgelegd als zijnde iets positief. Tenslotte heb je ook de ‘positieve discriminatie‘ waarbij opzettelijk bepaalde bevolkingsgroepen worden voorgetrokken om de ongelijkheid te verminderen. Waarom dan ook geen gebruik maken van de term ‘positieve democratie’? Als je de ene groep gaat voortrekken, gaat dit toch altijd ten nadele van een andere groep. Voorbeeld: “De NPO wil het personeelsbestand zoveel mogelijk een afspiegeling laten zijn van de beroepsbevolking. Bij gelijke geschiktheid gaat daarom de voorkeur uit naar een vrouw of een kandidaat met niet-westerse achtergrond.”

Een kleurenblinde samenleving

Zo vindt Martijn Balster van de PvdA in Den Haag dat bestuurlijk Nederland veel te wit is. De discussie over de juiste vrouw of juiste man op de juiste plek is hiermee van de baan en maakt plaats voor naïef optimisme. De PvdA-Hagenezen hebben zelfs al een website opgezet met de titel: ‘Haagse besturen zoeken kleur’. Is dit nu allemaal om het racisme uit onze samenleving te verwijderen…of zou het erger worden? Ook hier buitelen de ‘sociale samenleving’ en de werkelijkheid weer met elkaar over straat.

Khadija Arib is toch voorzitter in de Tweede Kamer geworden omdat ze over kwaliteiten beschikt en in meerderheid is gekozen? Toch niet omdat ze Marokkaanse roots heeft of niets kan? Ik vind dat ze het beter doet dan haar witte voorganger, Anouchka van Miltenburg, maar dat is persoonlijk. Is hier ook sprake geweest van positieve discriminatie of een minderheid van de stemmers (positieve democratie) die werden voorgetrokken?

foto: EnSintClopedie
foto: EnSintClopedie

Zwarte-witte Piet of witte-Zwarte Piet?

Moeten Sylvana Simons en Quinsy Gario zich vanaf nu wit gaan verven als ze Zwarte Piet willen zijn in een sinterklaasoptocht, omdat een kleiner deel van de Nederlandse samenleving geen zwarte pieten meer wil…of mogen zij wel donker blijven? Op de Antillen en in Suriname wordt Sinterklaas wit geschminkt, waarschijnlijk door gebrek aan witte mannen maar volgens de multiculturalist is dat natuurlijk omdat ze dit opgelegd hebben gekregen in hun slavenverleden door de witte onderdrukker.

Als Zwarte Piet niet meer thuishoort in de Nederlandse cultuur, dan kan ik ook een paar opsommingen doen van zaken die duidelijk niet in de Nederlandse cultuur thuishoren maar toch worden toegelaten vanwege het belang van het behoud van de eigen cultuur. Het is maar net met welke maatlat er wordt gemeten.

Het doorgeslagen neo-socialisme uit de jaren ’60 is de werkelijke oorzaak van deze discussie. Alles wat Nederland in de geschiedenis heeft uitgevoerd is slecht en moest worden uitgewist, niet trots zijn op de Nederlandse geschiedenis met zijn verfoeilijke WIC. Dus ook het verleden met de slaven en alles wat daar nu nog naar kan verwijzen. Weg met ons!  Geschiedvervalsing of niet. Doei Zwarte Piet. Nederland heeft de vrijheid van geloof en meningsuiting hoger in het vaandel dan het behoud van de Nederlandse cultuur, zo blijkt.

Voor de duidelijkheid

Discriminatie is ten alle tijden negatief, maar bij het uitsluiten van een grote, witte groep, dan is het ineens ‘positieve discriminatie’. Democratie is positief als de minderheid ergens voor is en is negatief als een meerderheid tegen is. Discriminatie kan dus in Nederland zowel goed als slecht zijn, dat impliceert de term positieve discriminatie, maar dan is de maatregel om Zwarte Piet te ‘ontzwarten’ dus ‘negatieve discriminatie’ of ‘positieve democratie’? Snapt u het nog?

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 22 =