2 november: Allerzielen

Vandaag is het woensdag 2 november, voor veel westers rooms-katholieken is dit de dag van Allerzielen waarbij velen een bezoek zullen brengen aan een kerkhof in Nederland om in gedachten bij hun geliefden te zijn.


foto: Juergen Moestl - Wikimedia
foto: Juergen Moestl – Wikimedia

Het bidden voor overledenen zou helpen bij het vrijspreken van de zonden van de overledene, een traditie die al bestond ver voor de geboorte van christus. Sommigen beweren dat cultuurfeest Allerzielen Keltische wortels zou hebben en een voorloper zou zijn van het Amerikaans- commerciële Halloween wat op 31 oktober wordt gevierd.

Net als vorig jaar biedt het Selwerderhof ook dit jaar mensen de gelegenheid om overleden geliefden te herdenken tijdens Allerzielen. Ter gelegenheid hiervan is begraafplaats Selwerderhof ook ’s avonds open van 18.00 uur tot 20.00.

[mks_pullquote align=”right” width=”580″ size=”12″ bg_color=”#7aa63f” txt_color=”#ffffff”]Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. In veel parochies is het gebruikelijk dat als er een parochiaan uit de kerk wordt begraven er een kruisje wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur. (bron)[/mks_pullquote]

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 ⁄ 11 =