Frankrijk 2016, Granville, Normandië 2016 (deel – 11)

Voor het eerst een regenachtig dag. Ik hoef ’s morgens niet eens de luiken van de slaapkamer open te doen om te zien of het regent. Op het schuine dakraam van de woonkamer is de regen overduidelijk te horen.


Omdat we vorige week de historische stad Saint-Malo hebben voorbij laten gaan voor een bezoek aan Mont Saint-Michel besluiten we alsnog hierheen te gaan. Het ligt ongeveer honderd kilometer aan de overkant van de Baai Mont Saint-Michel in Bretagne.

Saint-Malo
Saint-Malo is ook een stad die bestaat uit twee gedeelten. Het modernere, nieuwe gedeelte krijg je uitgebreid te zien als je bij het oude gedeelte van de stad wilt komen met de auto. Winkelcentra, Carrefour, L’Eclerc, Mc Donald, appartementen etc. Allemaal groot en nieuw. Het zoeken naar een parkeerplaats bij de oude stad blijkt een ware uitdaging. Er zijn hier ontzettend veel toeristen met auto’s maar ook de mensen die hier de boot nemen naar Jersey of voor een dagje naar Frankrijk komen. Duidelijk dat deze stad de stroom auto’s van toeristen niet kan herbergen. Daarom maar ver van de oude, toeristisch stad parkeren en een flink stuk lopen.

Sinds de 16de eeuw floreerde Saint-Malo als handelsstad maar ook dankzij de piraten met vrijbrief van de Franse Koning hadden hier hun thuis, zoals le corsair Robert Surcouf die vooral Britse schepen aanviel en in beslag nam voor de Franse Republiek. Kapen werd in die tijd anders gezien dan zeeroverij. Kapen was voor het goede doel. Surcouf werd door zijn maritieme overwinningen de rijkste inwoner van Saint-Malo.

In de haven voor de oude stad ligt de 46 meter lange, kleurige replica driemaster Etoile du Roi uit 1745, een piratenfregat wat handelsschepen overviel met goedkeuring van de Franse koning. Deze replica werd gebruikt voor de tv-serie Captain Horatio Hornblower en bij de verfilming van het leven van Michiel de Ruyter. Het fregat was ook te zien bij Sail Amsterdam 2015 en Delfsail 2016.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Saint-Malo een strategische verdedigingsplaats voor de Duitse soldaten. Sporen hiervan zijn te zien op de vele eilanden rondom de oude stad waar resten van oude bunkers en forten te vinden zijn. Door aanvallen van de geallieerden werd de oude stad zo goed als vernield. Alles werd later opnieuw in de oude stijl hersteld.

De oude stad (ville close) is in zijn geheel ommuurd. Je kunt de stad helemaal rond lopen over de muur met vele torens. Prachtige panorama’s zijn bij iedere trap of uitkijktoren te vinden, zelfs bij motregen. Bij eb zijn verschillende kastelen en burchten bereikbaar via de zandstranden. Een van die bastions buiten de stadsmuren is het Fort la Reine uit 1694, het Fort National, Fort de la Conchée, Chateau Gaillard en Grand Bé island, waar schrijver, dichter en politicus Francois-René de Chateaubriand zijn laatste rustplaats heeft die bewaak wordt door de restanten va Duitse bunkers.

Binnen de muren van de oude stad hebben zich chique curiosa winkeltjes gevestigd naast de duurdere en trendy kledingmerken, zoals Tommy Hillfiger en Lacoste.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 × 12 =