Aantal asielzoekers loopt terug in vergelijking met 2015

In het nieuws kunnen we lezen en horen dat het aantal asielzoekers, vreemdelingen en vluchtelingen drastisch begint terug te lopen. Veel van de asielcentra die gepland stonden in de provincie Groningen zijn afgeblazen. Het aantal nareizigers uit Syrië groter was dan de instroom van vluchtelingen.


afbeelding: COA
afbeelding: COA

COA meldt dat op 18 oktober 2016 er 30.925 mensen in de opvang zaten waarvan 13.829 vergunninghouders. 35% van de mensen in opvang komt uit Syrië, gevolgd door Irak met 10% en Afghanistan met 9%. In 2015 zaten in totaal 47.764 mensen in de opvang.

Op pagina 7 van het maandelijks verslag van IND wordt een grafisch overzicht gegeven van de nareizigers uit Syrië, Eritrea en staatlozen. In 2014 kwamen er 324 staatlozen naar ons land, in 2015 2506. Voor wat betreft dit jaar tot en met september staat het aantal staatlozen op 557.

Trouw schrijft dat de groep staatlozen in ons land steeds groter wordt. Geschat wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat het aantal rond de 5000 moet liggen, meer dan een verdubbeling met 2012 toen er 2000 staatlozen geregistreerd stonden in de Basisregistratie Personen (BRP). UNHCR schat hun aantal op wel tienduizend.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 − 5 =