Ontruiming ‘jungle’ in Calais

De ‘jungle’ in Calais die tot 10.000 vluchtelingen een plaats kan geven wordt geruimd. Het onbestuurde complex bestaat al 19 maanden en wordt vanaf maandag 24 oktober geruimd. Dat schrijft Le Monde.


foto: Fotolia
foto: Fotolia

Volgens de Volkskrant zijn in de nacht van zaterdag op zondag rellen uitgebroken in het kamp. Er zou met stenen naar de politie zijn gegooid die op hun beurt reageren met traangas en wapenstokken. Er zijn meer dan 2100 agenten ingezet om de ontruiming te begeleiden. De onrusten zijn toegenomen vanaf het moment dat bekend werd dat het kamp wordt ontruimd.

Aanstaande maandag begint men met het ontruimen van het kamp, genaamd de ‘jungle’. Volgens Le Monde moeten maandag 3000 mensen het kamp verlaten en dinsdag nog eens 2400. In totaal zestig bussen zullen af en aan rijden om de duizenden vluchtelingen te verdelen over de vluchtelingenkampen in de regio’s. Het aantallen vluchtelingen dat genoemd wordt varieert van 6400 tot 8100 mensen. Aan het eind van de week moet het kamp ontruimd zijn.

De prefect van Pas-de-Calais, Fabienne Buccio – hoofd van de operaties, geeft aan dat op 300 meter van de jungle een grote loods is opgesteld waar een commando centrum is opgezet en de migranten  verdeeld worden in vier groepen: mannen alleen, niet-begeleide minderjarigen, gezinnen en kwetsbaren. In de loods krijgen de vluchtelingen een polsbandje waarvan de kleur aangeeft wat de plaats van bestemming zal worden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 − 13 =