Verkiezingen 2017; kabinet Wilders-1?

Het verbaasd mij iedere keer dat de trouwe fans van Geert Wilders er heilig van overtuigd zijn dat deze in maart 2017 Geert Wilders minister president gaat worden van Nederland en dat het eerste kabinet Wilders daarmee een feit zal zijn. Tevens is het bewonderenswaardig dat men zulks vertrouwen heeft in deze politicus. In ieder geval verbaasd het me dat zijn achterban er heilig van overtuigd is dat Geert Wilders zijn rug recht zal houden en het pad zal volgen wat hij ingeslagen sinds hij in de Tweede Kamer zit met de Partij voor de Vrijheid (PVV). Ze vinden hem ‘Een man met een missie’ om het zo maar te noemen.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Bij de vorige verkiezingen stond Wilders in de virtuele peiling van de verschillende peilbureaus in Nederland erg hoog. Zelfs zo hoog dat het erop leek dat het onvermijdelijk zou zijn dat Wilders zou gaan regeren. Maar laten we ook vooral realistisch blijven, ons tot de  feiten beperken, alles in een breder perspectief bekijken en niet alleen maar aan cherry picking doen.

Bij de vorige verkiezingen heeft de achterban van Geert Wilders zich niet van zijn beste kant laten zien en hebben ze Wilders en zijn partij als een baksteen laten vallen door niet op te komen dagen tijdens de verkiezingen. Dat gegeven is toch iets waardoor je als trouwe PVV-apologeet juist je verwachtingen zou moet bijstellen …zou je denken. Maar nee, ‘volgende keer beter‘ hoopt men wederom. Nu de verkiezingen van 2017 voor de deur staan bloeit die hoop weer op onder de kiezers van de PVV en gelooft men er ook nu weer heilig in dat Wilders deze keer wél president van Nederland gaat worden en het Torentje zal betrekken. Bij de vorige verkiezing, midden in de crisis, stond de PVV met zelfs 37 zetels in de virtuele peiling. Uiteindelijk haalde de PVV 15 zetels bij de verkiezingen in 2012. De PVV staat momenteel bij Maurice de Hond op 28 zetels.

Laten we eens kijken hoe trouw Geert Wilders de afgelopen periode was naar zijn achterban. Toen Kabinet Rutte 1 een feit was, deed Geert Wilders meteen de pensioenleeftijd in de prullenbak om maar te kunnen gedogen. Water bij de wijn, consensus, noem het zoals je wilt. Later trok hij de stekker uit het Catshuisoverleg omdat hij zich niet kon vereenzelvigen met de voorgestelde bezuinigingen. Nu deed hij ineens geen water meer bij de wijn om de coalitie in stand te houden. Wilders weg, nieuw kabinet en toch die bezuinigingen. Dus die rechte rug van Wilders, daar valt wat van te zeggen. Maar alle eerlijkheid gebied mij te schrijven dat veel kopstukken van politieke partijen ruggengraten van rubber hebben. Mark Rutte heeft daar kort geleden nog zijn verontschuldiging voor aangeboden. Holle frasen en verkiezingsretoriek waar de burger weinig aan heeft.

Als Geert Wilders minister-president zou worden, zal hij wel even bepaald dat de grenzen van Nederland dicht gaan en we uit de EU stappen. Leuke verkiezingsretoriek, maar vooral veel lucht. De PVV heeft de immigratiestroom niet kunnen tegen houden en zal dat ook niet kunnen als Wilders minister-president zou worden. Dan is er nog altijd de coalitie waarin Wilders zal zitten die hij werkbaar zal moet houden, anders is het snel afgelopen met de regering Wilders-1. De Tweede Kamer beslist uiteindelijk, niet de minister president. Maar wellicht dat de hele Nederlandse Grondwet wordt aangepast onder PVV-bewind en de minister-president iedereen overruled, wie weet. Volgens mij is Nederland dan geen democratie meer, maar dat model heeft de PVV als partij ook nooit omarmt, gelet op de partijstructuur.

[mks_pullquote align=”right” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Opportunisme (Latijn opportunus) is handelen zonder rekening te houden met principes, alleen met de omstandigheden. Iemand die zonder principes handelt wordt wel een opportunist genoemd. De term opportunisme wordt ook wel gebruikt voor voordeel zoeken in de mogelijkheden wanneer ethiek geen rol speelt,…(bron)[/mks_pullquote]Of wilders een opportunist is? Volgens mij zijn alle politici opportunisten dat die niet buiten de kaders van de fractiediscipline durven te denken en te treden en er alleen zitten voor het geld en de kansen die het biedt na het lidmaatschap van de Kamer, Staten of een gemeenteraad. Vroeger waren politici mensen die iets bereikt hadden in de samenleving en het land wilde mee laten profiteren van hun kunde en kennis. Tegenwoordig zien we het omgekeerde.

Dat uit de EU stappen gebeurd ook niet ‘zomaar’ zonder kleerscheuren. De EU is nu al bezig om het Verenigd Koninkrijk te straffen voor hun #brexit door een visumplicht in te voeren voor Britten. Het opstappen uit de EU zal geen solo actie zijn als Geert Wilders om zijn achterban geeft, want de EU zal ook Nederland zwaar straffen. Een visum aanvragen om naar Toscane of de Costa Brava op vakantie te gaan? Zie je het al voor je? De enige mogelijkheid om de EU te laten ploffen is om ‘en masse’ de EU te verlaten.

Maar goed, Wilders is volgens zijn aanhangers de man met de oplossing voor Nederland. “Nederland weer van ons!” schrijft hij op Facebook. Als we dan kijken naar wat Wilders heeft bereikt toen hij in de regering en in de Tweede Kamer zat en wat daar uiteindelijk van over is gebleven, tja, vraag dat maar aan bijvoorbeeld Dion Gaus met zijn Dierenpolitie. Een kleine mogelijkheid om het PVV-programma er door te drukken is als de PVV meer dan 75 zetels krijgt in de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat minimaal 4.875.000 PVV-Kiezers de gang naar de stembus moeten maken en stemmen op hun partij (ca. 65000 stemmen x 75 zetels). Hoe realistisch is dat? En dan vergeten we gemakshalve de Eerste Kamer, want die is dan volgens de PVV overbodig.

Het wil toch wel wat zeggen als en man als Nigel Farage van de Britse eurosceptische partij UKIP aangeeft niet te willen samenwerken met de PVV. UKIP weiger overigens ook met Front National samen te werken omdat de partij nog steeds antisemitisch zou zijn. De PVV heeft daar geen problemen mee en vormt een alliantie in de vorm van de Europese fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF), een anti-EU-coalitie waarin naast de PVV en Front National ook de Oostenrijkse FPÖ zitten, Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord. Als de PVV op Europees niveau net zoveel in de melk te brokkelen heeft als in Nederland…

[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Populisme komt van het Latijnse ‘populus’, dat “volk” betekent. Populisten zeggen in naam van het volk te spreken. Het slaat op een politieke stijl, eerder dan op een ideologie als een discours dat het volk centraal stelt. Als communicatiestijl is het populisme door eender welke ideologie te gebruiken. Het gaat uit van de onderdrukking van de bevolking door een elite en streeft naar een samenleving waar het volk de staat beheert. Hierbij refereert het aan de economische en sociale status van de “gewone man”. Gevestigde politieke partijen bestempelen soms nieuwkomers als populistisch. Gewoonlijk begonnen die partijen ook als “een stem” uit “het volk”. (bron)[/mks_pullquote]Als we de geschiedenis van Europa er even bij pakken zien we dat in tijden van crisis populistische partijen als paddenstoelen uit de grond schieten en zodra het goed gaat het animo voor deze partijen ook weer sterk afneemt. Populisme is de stem van de ontevreden burger, dat deel van de democratie dat zijn zin niet krijgt. En toch zijn sommige populisten groot en succesvol geweest, zoals Julius Caesar die de elite versloeg en Rome overnam. Wilders probeert door zich te verzetten tegen de islamisering van Nederland en Europa een soortgelijke triomf te halen, maar het grootste deel van de bevolking is het niet met hem eens.

Pim Fortuyn legde de vinger op de zere plek maar had ook de oplossing(en) die maatschappelijk en politiek aanvaardbaar zouden zijn geweest. Wilders legt die vinger op dezelfde plek, alleen zijn oplossingen zijn alleen aanvaardbaar voor zijn achterban, een minderheid. Er zijn legio’s mensen die kunnen zeggen waar het mis gaat in dit land, zowel aan de linker als aan de rechter kant van het politieke spectrum, maar de mensen die daadwerkelijk ook met een breed gedragen oplossing komen, die zijn schaars in de politiek.

Volgens Joost Niemoller is het juist Wilders die veel bereikt heeft in Nederland omdat Wilders ooit op het historische aantal van 37 zetels in de peilingen stond en de regering Rutte -1 heeft gedoogd. Dus niets bereikt is zeker niet aan de orde. De PVV als partij en met Wilders heeft inderdaad wat bereikt in de Tweede Kamer en zelfs op Europees niveau, of de PVV wat bereikt heeft voor de achterban, als volksvertegenwoordigers, dat is dan de vervolgvraag, lijkt me.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

2 thoughts on “Verkiezingen 2017; kabinet Wilders-1?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 ⁄ 6 =