Frankrijk 2016, Granville, Normandië 2016 (deel – 9)

Op het kilometers lange zandstrand tussen Pont du Lude en Cloudeville Plage is heerlijk om ’s morgens even te wandelen. Heerlijk rustig en prachtige vergezichten. Bij helder weer is het uitzicht fantastisch en kun je naast de Chausey-eilanden – die 17 kilometer uit de kust liggen – ook het Britse eiland Jersey zien liggen. Jersey maakt geen onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk maar is Brits Kroonbezit, ook is het geen onderdeel van de Europese Unie. Het Franse eiland Chausey wordt bestuurt door de gemeente Granville.


foto: Mike Tomale - mosselkwekerij
foto: Mike Tomale – mosselkwekerij
mosselboot
foto: Mike Tomale – typische mosselboot

Als het eb is kun je er wandelen langs de ontelbare mosselkwekerijen die dan goed zichtbaar zijn. Het zijn palen in het water waar de mosselen zich op vastzetten en voortplanten. Een boot met speciale apparatuur (zie foto) haalt de mosselen die klaar zijn van de palen af.

De Chausey eilanden

Om 14:30 had ik telefonisch de boot gereserveerd om naar Chausey te gaan, het grootste eiland van dit prachtige archipel. De Fransen beweren dat er net zoveel eilanden zijn als dagen in het jaar. Bij eb zijn er dat 365 en bij vloed 52, het aantal weken van het jaar. Tijdens de overtocht zou het volgens de website van Manche toerisme zelfs mogelijk zijn om dolfijnen te zien. Voor de goede orde, ik heb ze niet gezien.
De boot zou om 14:30 vertrekken. Om 14:05 begon pas de vloed op te zetten en het water terug de haven in te stromen. De boot die van de eilanden kwam kon hierdoor pas twintig minuten later de haven in varen met de boeg schrapend over de zeebodem, want er was nog steeds te weinig water in de haven. Voor 26,50 per persoon was een retourtje gegarandeerd. Wel moesten we uiterlijk de boot van 19:15 op het eiland zien te halen, dat was de laatste mogelijkheid om weer terug naar het vaste land te komen.

Het was heerlijk weer en na ongeveer een dik een half uur varen waren we op plaats van bestemming. Het hele eiland – wat aanvoelt als een exotisch oord – loop je in dik een uurtje rond. Langs de wandelroute kom je de meest prachtige baaitjes tegen met parelwitte zandstranden, luxe jachten en zonnebadende mensen. Op de zanderige paden schieten de salamanders alle kanten op.
Op het eiland is naast een kapelletje uit 1850 ook het pittoreske huis te bezoeken van kunstenaar Marine-Marie. Tevens huisvest het eiland twee forten. Een ervan is goed onderhouden en nog bewoond. Door de familie Renault, heb ik me laten vertellen. Het andere fort is uit 1866 en werd gebruikt om Duitse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog vast te zetten. Tegenwoordig wonen er permanent vissersfamilies in.

foto: Mike Tomale - het eiland Mont Saint Michel in de verte
foto: Mike Tomale – het eiland Mont Saint Michel in de verte

Een hotel/restaurant, een bar, een vuurtoren en pittoreske vissers/vakantiehuisjes waar ogenschijnlijk veel jongeren in verblijven. Dat vat het wel samen. Een supermarkt o.i.d is hier niet. De bewoners van het eiland zijn dus afhankelijk van hun boot om te gaan shoppen aan het vasteland.
De archipel met zijn vele eilandjes valt onder het natura 2000 netwerk en is thuishaven voor een rijke diversiteit aan flora en fauna. Ook vanaf dit eiland is de dominante Mont Saint-Michel nog steeds te zien aan de horizon.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 + 13 =