Uitslag referendum Oekraïneverdrag, wat nu Mark?

Het Nederlandse volk stemde op 6 april 2016 tegen het Oekraïneverdrag door middel van een raadgevend referendum. Aangezien een raadgevend referendum niet bindend is, kan Rutte er nog steeds voor kiezen het advies van de burgers naast zich neer te leggen … maar dat zou karaktermoord zijn, net nu hij aangekondigd heeft om opnieuw het torentje te willen betrekken.


foto: Rijksoverheid
foto: Rijksoverheid

Het associatieverdrag is op 1 juni 2014 gesloten tussen de EU en Oekraïne en is op 1 januari 2016 deels in werking getreden. Op 6 april 2016 werd het verdrag door middel van referendum door het Nederlandse volk weggestemd. Intussen een half jaar later is er nog steeds niet bekend wat de regering en/of Mark Rutte gaan doen met die uitslag.

Rutte heeft de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP uitgenodigd om te polsen hoe zij staan tegenover het verdrag en het referendum. Met de verkiezingen op komst zal Mark Rutte toch wat moeten met de uitkomst van het referendum.

Voor Oekraïne lijkt de deal gunstiger uit te vallen dan voor Nederland. Nadat de Krim werd geannexeerd door de Russen, is de internationale handel flink afgenomen omdat Oekraïne niet meer beschikt over de havens aan de Zwarte Zee. Ook de handelsrelatie met Ruslands is door de annexatie flink onder druk komen te staan.

Hoe gaat Rutte in Brussel vertellen dat Nederland alsnog de stekker uit het verdrag wil trekken nu sommige delen van het verdrag al meer dan een half jaar in gang zijn gezet? Wat zou dit betekenen voor Van Balen en Verhofstad die in Kiev openlijk de hulp van de EU hebben toegezegd? Europa zou Oekraïne nooit in de steek laten. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker probeerde de Nederlanders voor het referendum al bang te maken en aan te geven dat een Nederlands ‘nee’ kan leiden tot grote continentale crisis.  Een soortgelijk trucje flikte hij de Britten toen die aangaven de EU te willen verlaten. Voor zover de geloofwaardigheid van de ongekroonde koning van de volksverlakkerij.

Op welke wezenlijke onderdelen van het 2000 pagina’s dikke verdrag worden wijzigingen aangebracht die voor het volk aanvaardbaar of begrijpelijk zijn? Rutte geeft zelf aan op zoek te zijn naar een ‘smal geitenpad’ maar de kans is klein. Hij geeft de hoop niet op. Dat smalle geitenpad van Rutte is wederom de Haagse manier om ergens onderuit te komen zonder gezichtsverlies te lijden. Het zogenaamd proberen alle partijen tevreden te houden.

Juridisch zal achter de schermen alles in het werk worden gezet om maar dat ‘smalle geitenpad’ te vinden waardoor Rutte en de Nederlandse Regering geen gezichtsverlies lijden in Brussel en mogelijk ook niet in eigen land. Voor Nederland en het vertrouwen in de politiek zou het gunstig zijn als Rutte zijn imago in het buitenland even ter zijde schuift en net doet alsof hij een ware volksvertegenwoordiger is. Beste Marc, Laat de BV Nederland even voor wat het is en plaats de wil van het volk op de eerste plaats. Wees geen Jean-Claude Juncker-opologeet. Zowel in Brussel als Nederland zul je hoge ogen scoren als jij je poot eens stijf durft te houden. Wie weet brengt je dit ook wat dichter bij je doel:  een volgend termijn in het torentje.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 × 9 =