Referendum voor Groninger Forum

Op 29 juni 2005 werd in Groningen een correctief referendum gehouden over de Startnotitie Grote Markt oostzijde. De opkomst van bijna 39% was onvoldoende en het referendum was ongeldig. De aanpak van de oostwand zoals voorgesteld in de startnotitie kon doorgaan.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Partijen die vóór het Groninger Forum zijn beroepen zich nog steeds op de uitkomst van het referendum 2005 waaruit bleek dat een meerderheid van de stemmen vóór de aanpak van de oostwand was met er achter het Huis voor Informatie en Geschiedenis (HIG), later het Groninger Forum waarvan de bouw aanvankelijk begroot werd op 71 miljoen euro. In de tussentijd is dat bedrag verhoogt met 68 miljoen van de NAM voor het aardbevingsbestendiger maken. van het bouwwerk.

Nu 11 jaar later wil men opnieuw een referendum houden. De actiegroep ‘Forum Nee’ publiceerde vorige week een artikel in de Gezinsbode met de oproep om te komen tekenen voor een nieuw te houden referendum. Hier voor zijn 10.000 handtekeningen voor nodig. De handtekeningen werden afgelopen zaterdag verzameld tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis en zondag tijdens de 4 mijl.

[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Stemgerechtigd waren alleen inwoners van de stad zelf, niet van de overige plaatsen in de gemeente Groningen. Uiteindelijk stemde 53% van de kiezers vóór het plan tegen 47% tégen (en minder dan één procent blanco). Met een opkomst van 57.244 ( 38,59%) was de uitslag van dit correctief referendum niet geldig; de kiesdrempel van 30% was niet gehaald. De plannen van de gemeente werden niet herzien .(bron)[/mks_pullquote]De actiegroep ‘Forum Nee’ vindt dat het Groninger Forum lelijk is, geen invulling heeft en het financieel plaatje niet klopt. De actiegroep stelt ook dat de garage alleen maar meer geld gaat kosten en de geplande oplevering in 2019 niet gehaald zal worden. De groep is bang dat het Groninger Forum eenzelfde toekomst staat te wachten als het Infoversum.

De bouw van het Groninger Forum is in volle gang en de betonnen kernen die verbonden worden door de brug verrijzen boven het maaiveld. Aan de kant van de Schoolstraat – de oostkern – is men aan de 3de verdieping begonnen.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 × 1 =