Frankrijk 2016, Granville, Normandië 2016 (deel – 8)

Vandaag marktdag in Granville. Een open luchtmarkt die om acht uur ’s ochtends begint, dus redelijk op tijd uit de veren. Om de auto in het centrum kwijt te raken vergt het even wat tijd en moeite, maar lukt uiteindelijk wel, en zelfs op een gratis parkeerplaats niet ver van de markt.


Een heerlijke drukke, gezellige Normandische markt met kleding, accessoires, meubels, boeken en sieraden. Maar ook veel viskramen van lokale vissers. Bakken vol met levende krabben, langoustines en kreeften. De lokale lekkernij zoals mosselen en oesters ontbreken niet. Zelfs een kleine haaisoort kom je hier tegen.

Iets verderop is de overdekte biologische markt waar lokale tuinders hun waren aanbieden, zoals fruit, groeten, honing en worstsoorten. Ook hier weer een drukte vanjewelste. Van heinde en verre komen grote en kleine boertjes hier hun waren verkopen. Voor toeristen een mooie gelegenheid om direct in aanraking te komen met de Franse cultuur en daar culinair voordeel mee te halen.

foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale – de villa van Christian Dior

Christian Dior

De inmiddels overleden maar wereldberoemde mode ontwerper Christian Dior is in Granville geboren en opgegroeid. Zijn ouderlijk huis in een van de betere wijken van Granville is een museum geworden en de tuin er omheen een enorme publiekstrekker. Het is een prachtige mediterrane tuin met veel exotische bloemen en planten met in het midden de roze met wit afgewerkte drie verdieping hoge villa van de familie Dior. Het schitterende landhuis ligt boven op de klif en biedt bezoekers een prachtig panorama van de Normandische kust die zowel bij eb als vloed bezienswaardig is.

In de tuin zijn wandelgangen met bijna levensgrote zwart-wit foto’s van klanten en modellen met haute couture van Dior. Deze worden geflankeerd door prachtige kleurige bloemen. De bloemen in deze tuin zijn altijd de inspiratie geweest van de kleding en parfumgeuren van Christian Dior.

foto: Mike Tomale - ondergaande zon in Normandië, Cap Lihou
foto: Mike Tomale – ondergaande zon in Normandië, Cap Lihou

A view to a kill

’s Avonds rond acht uur brak ineens het wolkendek open en ging de zon schijnen. We zijn toen in de auto gesprongen en naar het uiterste puntje van Granville gereden (Cap Lihou) om daar de zonsondergang mee te maken. Eindelijk het juiste moment om een fotowaardige zonsondergang mee te maken. We waren niet de enige die dit idee hadden.

Toen de zon onderging en de oranje-rode avondlucht donkerder begon te worden ging het licht in de vuurtoren aan, het teken om langzaam weer naar ons vakantiehuisje te rijden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
14 − 9 =