Molukkers 65 jaar in Nederland

Dit jaar is het 65 geleden dat de eerste generatie Molukkers met hun gezinnen aankwamen in Nederland. 65 jaar verblijf in Nederland mag niet zomaar onopgemerkt voorbij gaan, vinden de initiatiefnemers van het feest.


flag_of_south_moluccas-svgWat een tijdelijk verblijf zou moeten worden is inmiddels een verblijf van 65 jaar. De initiatiefnemers willen zaterdag 8 oktober 2016 een herdenkingsfeest laten plaats vinden in de sporthal de Holten in Marum me onder andere Moluks volksdansen, zoals de Menari Lenso (zakdoekendans) die door vrouwen wordt uitgevoerd.

Tijdens het avondprogramma vanaf 19:30 zullen Molukse bands optreden, is er percussie van Tifa & Totobuang en zal er gezongen worden door gospelgroep Hosiana. Het middagprogramma begint om 15:30. Foto’s, dia’s en video worden getoond van de aankomst in Nederland.

Iedereen is welkom! Opgave via Facebook

Geschiedenis

Op 21 maart 1951 kwamen de eerste KNIL-soldaten (eerste generatie Molukkers) en hun gezinnen naar Nederland met de boot aan in Rotterdam. In eerste instantie zou dit een verblijf zijn van 6 maanden.

[mks_pullquote align=”left” width=”580″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks deMolukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië. Na de beëindiging van het Nederlandse bestuur over Nederlands-Indië zijn veel Zuid-Molukkers die beroepssoldaat waren in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger door de overheid naar Nederland gebracht. Een deel van hen woont bij elkaar in Molukse wijken.(bron)[/mks_pullquote]

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 − 11 =