Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan het welzijn van de dieren. 4 oktober is de feestdag (sterfdag) van  Franciscus van Assisi, die zich bekommerde om melaatsen, armen, planten en dieren.


foto: Mike Tomale
foto: Mike Tomale

Dierendag wordt wereldwijd gevierd. Bedoeling is dat we onze dieren eens even lekker verwennen.

Partij voor de Dieren in Groningen maakt van de gelegenheid gebruik om op te roepen deze dag geen dieren te eten. Ze doen dit samen met Wakker Dier.

Ook de Dierenbescherming voert campagne op de deze dag voor dieren die geen dierendag kennen. “Dankzij onze dierendagcampagne in 2014 kunnen wij met drie extra inspecteurs in 2015 4.500 meer mishandelde en/of verwaarloosde dieren redden dan afgelopen jaren.”

[mks_pullquote align=”left” width=”580″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, een goede datum voor zo’n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 in Wenen waar R. Spurrier, secretaris van de “National Council for Animal Welfare” de belangrijkste pleiter voor deze dag was, werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Dit werd toen al in enkele steden gevierd in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.(Bron)[/mks_pullquote]

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
52 ⁄ 26 =