Geen akkoord tussen Colombianen en Farc

Iets meer dan een maand gelden was de overheid van Colombia in jubelstemming vanwege een historische overeenkomst tussen de Colombiaanse regering en de Marxistische FARC-rebellen. Er zou mogelijk een einde komen een halve eeuw bloedvergieten. Gisteren werd het vredesverdrag met FARC tijdens een referendum weggestemd door een kleine meerderheid van het Colombiaanse volk. Dat schrijft Reuters.


foto: Fotolia
foto: Fotolia

Door het ondertekenen van het vredesakkoord op 26 september jongstleden zou er een einde komen aan 50 jaar geweld waarbij geschat wordt dat 260.000 mensen omkwamen. Men ging ervan uit dat een groot deel van 35 miljoen stemgerechtigde Colombianen voor het vredesakkoord zouden stemmen.

President Juan Manuel Santos blijft zich inzetten voor de bilaterale wapenstilstand en voor de vrede. Dat schrijft El Colombiano. Ook rebellenleider Timochenko (Rodrigo Londono) heeft een soortgelijk bericht vanuit Havanna laten horen waar de afgelopen vier jaar de vredesonderhandelingen hebben plaatsgevonden. Hij zei dat FARC voortaan alleen woorden zal gebruiken.

Hoofdonderhandelaar van de overheid, Humberto de la Calle en Sergio Jaramillo, commissaris van de Vrede, reizen vandaag naar Havana (Cuba) om met FARC te overleggen.

Onder andere oud-president Alvaro Uribe, aanvoerder van het NEE-kamp is van mening dat de FARC-rebellen de gevangenis in moeten en nooit het parlement in mogen, schrijft de Volkskrant. Uribe heeft volgens El Tiempo ook aangegeven dat het NEE-kamp wil bijdragen aan een groot, nationaal verbond.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
42 ⁄ 14 =