VN-afgevaardigde verwijt Rusland oorlogsmisdaden

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft afgelopen zondag een speciale ontmoeting gehad op verzoek van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk over de escalaties van de gevechten in het westen van Aleppo na aankondiging van het offensief door het Syrische leger om de stad te heroveren. Dat schrijft Zaman Syrië.


foto: Fotolia
foto: Fotolia

Samantha Power, De afgevaardigde van de Verenigde Staten verwijt de Russen dat hun manier van anti-terrorisme gelijk is aan barbarij. In plaats van het nastreven van vrede, voert Rusland samen met Syrië oorlog. In plaats van humanitaire hulp te geven worden hulpkonvooien gebombardeerd door Rusland en Asad.

De vertegenwoordiger van Rusland Vitaly Churkin geeft aan dat de oorlog beëindigen een bijna onmogelijke taak is nu de Syrische troepen – gesteund door Moscou – de westelijk kant van de stad Aleppo bombarderen. Reuters schrijft dat Amerika en Rusland, die beiden tegengestelde kanten vertegenwoordigen in de Syrische oorlog, hebben geprobeerd de staakt-het-vuren in stand te houden, maar deze is vergeten sinds vorige week een konvooi met hulpgoederen onder vuur werd genomen.

In Aleppo wonen vermoedelijk nog zo’n twee miljoen burgers. Staffan de Mistura, Speciaal VN-gezant voor Syrië, is van mening dat de veiligheidsraad de verantwoordelijkheid heeft om de vijandigheden te stoppen onder leiding van de Russen en de Amerikanen. Er moet een wekelijkse wapenstilstand gewaarborgd worden van 48 uur voor medische evacuaties en reparaties aan beschadigde water – en stroom voorzieningen.

De Mistura gaf aan dat door de Office of the UN High Commissioner for Human Rights (OHCHR) is geconstateerd dat afgelopen vrijdag en zaterdag zeker een dozijn luchtaanvallen zijn geweest op burgerdoelen in Aleppo die tot doden en gewonden hebben geleid, waaronder ook kinderen. Vorige week werden 18 vrachtwagens met hulpgoederen vernietigd door luchtaanvallen waarbij zeker 20 burgers om het leven kwamen.

De secretaris Generaal van de Verenigde Naties geeft in een verklaring aan verafschuwd te zijn door de aanvallen op Aleppo waar bunker buster bommen worden gebruikt. Het zijn donkere dagen voor de wereldwijde poging om burgers te beveiligen. De gemeenschap moet en duidelijk signaal afgeven dat de inzet van dit soort dodelijk, sterke wapens tegen burgers niet wordt getolereerd.

Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrische Observatorium voor de mensenrechten meldt dat er gisteren alleen al weer 27 doden zijn gevallen door de bombardementen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 − 10 =