Frankrijk 2016, Granville, Normandië 2016 (deel – 7)

Rennes is de hoofdstad van Bretagne en er wonen 208.000 inwoners. Je parkeert je auto in het midden van het centrum voor 80 cent per uur in een overdekte en bewaakte parkeergarage.


Het is een stad met twee gezichten. Enerzijds de nieuwe moderne en karakterloze stad, zoals bij ons Almere. Moderne winkelcentra met trendy shops waar mijn beide dochters zich kunnen vergapen aan de modernste fashion.

Voor het eerst voelden mijn beide dochters – die halfbloedjes zijn – zich gediscrimineerd in een boutique in Rennes. De meisjes moesten beide hun tas leeghalen bij de kassa terwijl andere, blanke Franse meisjes die naast hun stonden, dat niet hoefden te doen. Ik was zelf buiten aan het wachten met mijn vrouw, dus was er niet bij maar het gevoel wat de kinderen probeerden over te brengen sprak boekdelen. Teleurgesteld en boos tegelijk. Ik had het hun graag willen besparen, maar ik ben ook een realist. Welkom in de 21ste eeuw.

Aan de andere kant hebben we de prachtige oude stad met zijn universiteit, de oude Patriciërshuizen en vakwerkhuizen van hout (colombage) uit de 16de eeuw aan de Place Saint-Anne, Place Champ-Jacquet, Place Saint-Michael en Place Rallier du Batty.

De stad heeft veel grote, statige gebouwen zoals de Basiliek Saint-Saveur, kathedraal Notre-Dame-en-Saint-Melaine, het Palais du Saint-George met zijn prachtig aangelegde tuin, Palais du Parlement de Bretagne (Hof van Justitie -1655) en het Place de la Marie waar honderden strandstoelen staan en mensen daadwerkelijk massaal achterover leunen om even aan de hectiek van de dag te ontsnappen.

Maar ook een ouderwetse, overdekte markthal waar kruideniers hun specialiteiten aanbieden is bijzonder en zeker de moeite waard om te gaan kijken voor de liefhebbers van bijzondere kaasjes en paté.

Parc Thabor is als een oase van rust in deze dynamische stad. 11 ha aan tuinen in verschillende stijlen, inclusief palmbomen en zelfs bananenbomen.

Impressionisme

Om maar even van de hak op de tak te springen, wist u dat Normandië de bakermat is van het impressionisme? Bekend is bijvoorbeeld de schilder Claude Monet uit het Normandische dorpje Giverny. Maar ook Pablo Picasso vond inspiratie in Normandië.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 + 18 =