Welke politieke partij durft de tram weer op de agenda te zetten in Groningen?

“In 2035 is de energietransitie in zowel Groningen stad als provincie realiteit geworden. Als slimme energiestad vormt Groningen de spil van de ‘Nordic City’, een regionaal stedelijk en duurzaam energienetwerk, waarvan de ruimtelijke samenhang wordt bepaald door economische topsectoren en innovatieclusters, een compacte stedelijke ontwikkeling, evenals een ešciënte en evenwichtige mobiliteitsstructuur.”


iabr_atelier_groningen_atelDat lezen we in het stuk Slimme Energiestad Groningen uit het atelier van de Stadsbouwmeester Groningen. Op de afbeelding die de voorpagina siert, zien we duidelijk aan de rechterkant de tram staan.

“Juist de ontwikkeling van elektrische auto’s en hoogwaardig elektrisch openbaar vervoer bepaalt dat we tijdens de transitie vervoer als een dienst verlening zien, in plaats van als een bezit.”

In een stad die de ambitie heeft om in 2035 energieneutraal te zijn, past geen openbaar vervoersysteem meer dat gedreven wordt door fossiele brandstoffen en zal deze plaats gaan maken voor andere middelen van transport, zoals een tram.

De stad is verlost van oud-wethouder Karin Dekker (GroenLinks), maar haar kindje, het tramdossier, ligt nu stof te verzamelen op een plank en het geld is geparkeerd. Vraag is of die tram dan wel op de Grote Markt mag komen om de toekomst, nu de volksvertegenwoordigers hebben besloten de bussen van de Grote Markt te weren.

Dus wat de tram betreft, de vraag hoeft niet te zijn óf de tram er komt maar wanneer. En wordt de tram door het volgende college op de agenda gezet of is er een politieke partij die dat aandurft?

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 − 13 =