Frankrijk 2016, Granville, Normandië 2016 (deel – 6)

Omdat het vandaag bewolkt was, hebben we onze ‘chilldag’ maar omgeruild voor een beetje toeren met de auto. Weinig zin om een verkoudheid op te lopen op het winderige en kilometers lange zandstrand van bijvoorbeeld Agon-Coutaineville.


We gingen dus richting Coutances wat slechts een twintigtal kilometer van Granville licht. Onderweg kom je – ongeveer 4 kilometer van van Coutances – langs het dorpje Gratot ,waar het middeleeuws kasteel van Gratot uit de 13de eeuw een ware publiekstrekker is.

Het kasteel was in de 20ste eeuw een ruine maar is behoed voor verder verval door vrijwilligers uit de regio die het kasteel en alles eromheen zelf gerestaureerd hebben. Bij het kasteel ligt ook een prachtig oud, middeleeuws kerkje.

_dsc5667Als je dan weer richting Coutances gaat kom je onderweg nog een bordje tegen naar de Ermitage Saint-Gerbold. De hermitage is gebouwd door de kasteelheer d’Argouges van Gratot en is via een wandelpad vanaf het kasteel te bereiken(3,2 kilometer).

Coutances

Countances zelf is een gezellig en vooral gelovig plaatsje. Dat getuigen de vele kerktorens die al van verre te zien zijn. Publiekstrekker is zeker de grote, gotische kathedraal uit 1210 met twee torens van 80 meter. Ook hier is schade te zien aan de kathedraal die ik in eerste instantie toeschrijf aan de Tweede Wereldoorlog, maar binnen blijkt uit aanwijzingen dat de schade het gevolg is van de Franse Revolutie, zodoende zijn veel beelden en ornamenten moedwillig beschadigd. Tijdens de Revolutie werd de kathedraal gebruikt als theater en graanschuur.

Een paar meter verderop naar beneden staat de L’Eglise Saint-Pierre de Coutances. Deze kerk ziet er slecht onderhouden uit en draagt ook duidelijk zichtbare sporen van de Franse Revolutie.

Franse Revolutie 1789-1799

Tijdens de Franse Revolutie werden de kerkelijke rijkdommen geconfisqueerd en mondjesmaat verkocht. Ze dienden als onderpand voor het papiergeld wat toen in omloop was en uiteindelijk hyperinflatie als gevolg had. Later werden ook de rijkdommen van de adel en veroordeelden in beslag genomen. Omdat dit nog niet voldoende was werd er geroofd en geplunderd. België, Duitsland, Zwitserland en Nederland (Katholieke proosdij Keizerbosch in Limburg) bleven hiervan niet verschoond en veel cultureel erfgoed ging verloren of werd beschadigd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 − 11 =