Het circusleven, een uitstervend beroep

Op vrijdag 16 september 2016 was de Groninger Krant te gast bij familiecircus Barani. Een Duitse familie maar een Nederlands bedrijf. We spraken met de eigenaren van het circus, de familie Zinnecker. Een van de zonen, Johan Zinnecker, geboren en getogen in het circus, werkte vroeger bij circus Bellini. Hij vertelt dat zijn familie nu al vijf seizoenen (1 seizoen= ongeveer negen maanden) voor zichzelf werkt. Het familiebedrijf bestaat uit vader, moeder, twee broers en een vriendin van een van de broers.


_dsc8126_800x533
foto: Mike Tomale – Circus Barani

Het circus reist nu door heel Nederland. In iedere provincie doen Barani en paar steden of dorpen aan om zo iedere week optredens te verzorgen. In de drie maanden tijd dat het circus niet rondreist, krijgen de dieren rust. De familie oefent met nieuwe acts, het materiaal wordt opgeknapt en de wagens worden voorzien van een nieuw laagje verf. Het werk houdt bijna nooit op.

Het circus kan geen wilde dieren meer houden en is te klein om met grotere dieren te werken, daarom beperkt het circus zich tot huisdieren, zoals pony’s, geiten, honden, katten, eenden, ganzen en duiven. Er zijn onder andere een clown-acts, dieren-acts, jongleren en messen werpen. Het circus heeft met opzet geen grotere dieren, zoals kamelen, omdat er steeds ingewikkelde discussies over de dieren zijn. Voor de een is dit een wild dier en voor een ander weer niet. “Een olifant is in Indië ook gewoon een huisdier maar hier is het een wild dier”, zegt Johan. Er zijn veel regels waar het circus zich aan moet houden en er komen steeds meer regels bij.

Johan is behoorlijk somber over de toekomst. De belangstelling voor het circus wordt ieder jaar minder en dierenactivisten vertellen leugens. Een paar is het circus al voor de rechtbank gedaagd door activisten maar het circus heeft diverse keren gewonnen. Maandenlang zijn de dieren hiervoor geobserveerd. De discussie is volgens Johan overal hetzelfde. “Onze dieren komen op de eerste plaats. Als een dier niet meer kan werken dan mag het met pensioen op onze boerderij in Duitsland.”

foto: Mike Tomale - Circus Barani
foto: Mike Tomale – Circus Barani

Circus Barani treedt o.a. op in Nederland, Spanje, Oostenrijk, Italië. Zolang het werkbaar is blijven we dit nog doen. Maar eenvoudig is het niet. Het teruglopend enthousiasme voor het magische circus is een tendens die Johan in heel Europa waarneemt en het komt niet alleen door de wilde-dierendiscussie. Vroeger hadden mensen meer geld om uit te geven en kinderen hingen niet de hele dag achter de pc of hun telefoon. “Reclame maken is moeilijk en kostbaar geworden zegt Johan. We mogen niet zomaar posters plakken.” Als ze borden om straatlantaarns willen plaatsen in een dorp, moet dat via een reclamebedrijf en kost tot wel 1200 euro per week voor een locatie. Onbetaalbaar dus. Ook de lagere scholen hebben steeds minder budget en gaan niet meer naar het circus terwijl de kinderen die wél met hun ouders naar het circus gaan, razend enthousiast zijn.

In iedere gemeente waar het circus optredens wil geven moet een vergunning aangevraagd worden. Dat gaat in de ene gemeente wat soepeler dan in de andere. De kosten worden steeds hoger. In Hoogezand is het nog redelijk, daar betaalt de familie 500 euro voor een week. Daar komen wel de kosten van het water nog bij. Stroom wordt zelf geregeld door middel van een aggregaat. Bijvoorbeeld in de gemeente Kampen mag het circus op het industrieterrein staan en wordt 2500 euro per week betaald aan de gemeente plus 1000 euro voor de vergunning. “Een kermis mag in het midden van een stad”, zegt de vader die nu ook is aangeschoven bij het interview, “maar een kermis moet naar de rand van een stad of dorp, op een industrieterrein.” De vader vertelt dat circus Renz Berlin zijn olifanten weg moest doen en dat drie weken later er eentje is overleden. “De dieren missen de mensen. Ze hebben veertig jaar in het circus opgetreden en moeten ineens weg. Een papegaai mag wel zijn hele leven in een klein kooitje zitten in mijn huis maar als ik het dier laat optreden in het circus is het dierenmishandeling. Dieren in ons circus doen alleen maar wat ze in de natuur ook doen, alleen hier doen ze het op commando”, vertelt vader Zinnecker. “Ze doen niets wat ze niet willen of waar ze bang voor zijn.”

Afgelopen woensdag heeft het circus de voorstelling van bijna twee uur geannuleerd omdat er geen mensen kwamen. Op donderdag waren er welgeteld 20 mensen en op vrijdag 16 september waren dat er welgeteld 27. Volwassen betalen 10 euro en kinderen 5 euro. Vrijdag waren er van de 27 mensen 12 volwassen, één onbetaalde pers en de rest kinderen. Het circus verdiende die vrijdag 120 + 70 = 190 euro.

Circus Barani zal op onderstaande data en tijdstippen te zien zij in Ten Boer aan de Valckestraat:

Woensdag 21 september 2016 15:00 uur
Donderdag 22 september 2016 Geen voorstelling
Vrijdag 23 september 2016 17:00 uur Familiedag*
Zaterdag 24 september 2016 15:00 uur
Zondag 25 september 2016 14:00 uur

* Tijdens de familiedag betaalt u € 7,00 per persoon ongeacht de zitplaats.

fotoreportage:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 − 9 =