Edward Snowden is geen klokkenluider

Het Huis van Afgevaardigden heeft Edward Snowden gbeschuldigd van het lekken van informatie die schade heeft berokkend aan de Verenigde Staten. Dat schrijft persbureau Reuters gisteren. Het rapport dat door zowel Republikeinen als Democraten werd bekrachtigd noemt Snowden geen klokkenluider.


foto: Laura Poitras / Praxis Films - Wikimedia
foto: Laura Poitras / Praxis Films – Wikimedia

NBC schrijft dat het rapport aangeeft dat Snowden een ontevreden werknemer was die vaak conflicten had met zijn managers en geen klokkenluider. Het door de Republikeinen geleide twee jaar durende onderzoek bracht een samenvatting uit over hoe Snowden in staat was geweest om meer dan 1,5 miljoen geheime documenten van het beveiligde NSA netwerk te halen.

[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Edward Joseph Snowden (Elizabeth City, 21 juni 1983) is een voormalig medewerker van de CIA, die daarna als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse afluisterdienst NSA werkte. In juni 2013 overhandigde hij aan enkele journalisten een grote hoeveelheid geheime documenten over spionageactiviteiten door de NSA en het GCHQ. Informatie daaruit werd sindsdien onder meer door de kranten The Washington Post en The Guardian gepubliceerd. (bron)[/mks_pullquote]Snowden is op zoek naar presidentieel pardon omdat volgens zijn mening hij zijn land heeft geholpen door binnenlandse geheimen naar buiten te brengen. de leden van het onderzoekscomité hebben een brief gestuurd aan president Obama om het verzoek af te wijzen. Zij vinden dat de stukken die Snowden naar buiten heeft gebracht niets hebben te maken van de privacy van Amerikaanse burgers. Volgens Adam Schiff die de staat Californië vertegenwoordigd in het comité, zou het gaan om militaire geheimen.

Op de vraag of president Obama er over nadacht om Edward Snowden pardon te verlenen voor het einde van zijn termijn antwoordde het Witte Huis: Edward Snowden moet terugkeren naar de Verenigde Staten om berecht te worden. Hij zal fair en rechtvaardig worden behandeld volgens de Amerikaanse wet.

Binnenkort komt er een film uit over Edward Snowden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 × 29 =