Orgaandonatie

Gisteren is in de Tweede Kamer hoofdelijk gestemd over het wetsvoorstel orgaandonaties. Met nipte meerderheid van 1 stem werd het D66-voorstel aangenomen door afwezigheid van Partij voor de Dierenlid Frank Wassenberg. Op Twitter werd dit een blunder genoemd die levens zou redden. Met het voorstel van Kamerlid Pia Dijkstra wil D66 het tekort aan donororganen verkleinen.


fotoL Pepijn Leupen (rights: D66)
fotoL Pepijn Leupen (rights: D66)

RTLnieuws schrijft dat het wetsvoorstel inhoud dat straks iedereen in Nederland orgaandonor is, tenzij men aangeeft dat niet te willen. Als men geen keuze maakt, mogen nabestaanden beslissen wat me de organen gebeurd. Het afwijzen kan in het Donorregister.

Pia Dijksta (D66) reageerde emotioneel voor de interruptiemicrofoon van de Tweede Kamer en gaf aan blij te zijn voor alle patiënten op wachtlijsten voor donororganen.

De Nier Patiënten Vereniging schrijft op de website het volgende hierover: “dat het verplicht wordt deze keuze te maken, is dus geen inbreuk op het recht om over het eigen lichaam te beschikken. Het is slechts een kleine beperking van de persoonlijke vrijheid, die volledig wordt gerechtvaardigd door het maatschappelijke belang van orgaantransplantatie.”

Frank Wassenberg van Partij voor de Dieren schreef het volgende op Twitter:

//platform.twitter.com/widgets.js
Het standpunt van Partij voor de Dieren is hier te vinden. De partij vindt zelfbeschikkingsrecht te belangrijk en de integriteit van het eigen lichaam dient gerespecteerd te worden.

Maar de meningen zijn sterk verdeeld over wat nu wel of niet zelfbeschikking inhoud of waar de lat wordt gelegd als het gaat om ethische afwegingen.

//platform.twitter.com/widgets.js

De Reclame Code Commissie zou al een klacht hebben ontvangen over vermoedelijk ‘misleidende’ voorlichting op de de website orgaandonatie. Dat schrijft NU.nl. Op de website van de overheid zou de suggestie worden gewekt dat orgaandonatie plaatsvindt na overlijden, maar eigenlijk functioneert het lichaam nog kunstmatig als het naar de operatiekamer gaat, waar  organen uit het lichaam worden gehaald. “De burger moet vertrouwen kunnen hebben in de juistheid en volledigheid van een reclame- uiting van de overheid”, aldus de commissie. Het ministerie van VWS gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Eerste Kamer moet nog beslissen over het wetsvoorstel van D66.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 5 =