Kelderwerk op de agenda bij de gemeenteraad

Vandaag stond tijdens de openbare vergadering van de commissie Werk en Inkomen maatschappelijk sportcentrum Stichting Kelderwerk op de agenda. SP en PvdA hebben het college van B & W in Groningen vragen gesteld en vinden dat de gemeente Groningen zich moeten inzetten voor een nieuwe locatie voor Kelderwerk omdat deze zich afgelopen jaren wel bewezen heeft als maatschappelijke instelling.


hansrosenstein-kelderwerk
Hans Rosenstein spreekt in namens Stichting Kelderwerk

Maatschappelijk sportcentrum Kelderwerk was genoodzaakt om op vrijdag 9 september 2016 de deuren te sluiten in de Rabotoren in Paddepoel. De apparatuur staat momenteel tijdelijk opgeslagen in de verlaten school ‘Vinkenborg’ (BackBone050) in Vinkhuizen.

Namens Stichting Kelderwerk spreekt Hans Rosenstein in bij de commissie. Hij stelt dat Kelderwerk een vaste locatie nodig heeft op kort termijn die strategisch ligt én betaalbaar is. Ook vraagt hij om een financiële bijdrage om de incidentele kosten te dekken.

PvdA-er Pieter Loopstra geeft aan niet helemaal tevreden te zijn met de beantwoording van het college tot nu toe. Kelderwerk is een uniek project en moet blijven bestaan. 15 jaar heeft de club op eigen benen gestaan en geen subsidie gehad. Nu heeft Kelderwerk mogelijk een tijdelijke subsidie nodig en de PvdA staat daar achter.

Koks van de SP vindt het bewonderenswaardig dat Kelderwerk 15 jaar op eigen kracht er is geweest voor de onderkant van de samenleving. De SP vindt het belangrijk dat er een locatie komt, dicht bij de doelgroep. De SP wil twee jaar financieel ondersteunen voor incidentele kosten. Voor 40.000 euro per jaar, daarna moeten de club hun eigen broek ophouden.

Mevrouw Riemersma van de Stadspartij pleit voor de lege school De expeditie in Beijum en vindt het locatieverhaal overdreven. Ook vraagt ze zich af waarom er geen uitgewerkt voorstel is voor de subsidie van 80.000 euro. Mevr. Van Doesen (D66) sluit zich aan bij de waardering van de SP en PvdA. D66 hoop op een goed verhaal met betrekking tot de aanvraag van de subsidie.

Alle overige politieke partijen spreken hun steun uit voor kelderwerk. Koopmans van de ChristenUnie geeft aan dat of Kelderwerk moet blijven bestaan geen discussiepunt is. Financiële ondersteuning is goed als de club na twee jaar ook daadwerkelijk kan blijven bestaan.

Wethouder Roeland van der Schaaf uit wederom zijn waardering voor het burgerinitiatief Kelderwerk. Het college heeft ook met Lefier overlegd om Kelderwerk zoveel mogelijk tegemoet te komen bij hun verhuizing. De verhuizing is bijvoorbeeld door Lefier betaald, geeft de wethouder aan. Het blijft voorlopig work in progress. Als mogelijke gemeentelijke locatie wordt BackBone050 in Vinkhuizen genoemd, maar die locatie valt volgens kelderwerk buiten hun doelgroep en is een tijdelijke oplossing tot 2020.

Vanuit de zorg – en participatiebudgetten ziet het college mogelijkheden om financieel te ondersteunen. De garantie voor de subsidie moet toch nog duidelijk worden gemaakt. Op kort termijn wordt een besluit genomen.

De wethouder legt uit dat het maatschappelijk vastgoed van de stad zeker door maatschappelijk nuttige projecten gebruikt moet worden. Maar door wezenlijke veranderingen in de vastgoedmarkt is er steeds minder ruimte beschikbaar voor dit soort initiatieven.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
44 ⁄ 22 =