9/11, 15 jaar later

Gisteren was het 11 september, 15 jaar gelden dat terroristen met vliegtuigen het World Trade Center in New York invlogen en bijna 3000 mensen vermoorden. Hierbij kwamen tijdens reddingspogingen ook nog 340 brandweermensen en 60 politieagenten om het leven. 


[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#7aa63f” txt_color=”#ffffff”]De aanslagen op 11 september 2001, naar de Amerikaanse datumnotatie (maand/dag) vaak aangeduid als 9/11 (Engels: nine eleven), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaaptepassagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.[/mks_pullquote]Op Memorial Plaza werd de herdenking gehouden in het bijzijn van familieleden. Onder de aanwezigen waren mensen die foto’s van hun dierbaren hadden meegenomen en teksten met de woorden ‘Never to be forgotten’, ‘We miss you’ en ‘Gone to soon’, schrijft Reuters.

De herdenking begon met een minuut stilte op Ground Zero. Tom Acquaviva uit New Jersey verloor zijn 29-jarige zoon en sprak tijdens de herdenkingsdienst: “Het wordt niet makkelijker en het verdriet gaat nooit weg. Je komt niet verder. Dit draag je voor altijd met je mee”. Aldus de NOS.

Afstand nemen van terrorisme

Nieuwsuur liet gisteren een reportage zien hoe het leven van de Arabische gemeenschap na 9/11 is veranderd in de stad Dearborn, Michigan. Mahmoud Dabajeh: “Bij elk incident dat er in dit land plaatsvindt bidden we allemaal dat de naam van de dader niet Mohammed of Abdullah. Want dan slaat dit op ons.”

De directeur van de grootste moskee, het Islamic Center of America, geeft te kennen dat men vooral telefoontjes ontvangen waarin wordt opgeroepen meer en duidelijker afstand te nemen van terrorisme. “We hopen dat we die vragen niet meer krijgen. Maar we hebben de luxe niet om te zwijgen…”

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 × 3 =