Aardbeving door mogelijke nucleaire test in Noord-Korea

Volgens Reuters heeft Noord-Korea afgelopen nacht de vijfde en meest zware nucleaire test uitgevoerd . Zuid-Korea en Japan gaven aan dat hun meteorologische instituten waarschuwden voor sterke seismische activiteit.


640px-Flag_of_North_Korea.svgHet U.S. Geological Survey meldt dat een aardbeving met de kracht van 5.3 op de schaal van Richter is waargenomen, net na middernacht. Ook in Europa en China werd de aardbeving geregistreerd.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau bracht vandaag een persbericht naar buiten waarin werd aangegeven dat de nucleaire test geslaagd was. Het Centraal Comité van de Arbeiderspartij feliciteert hiermee de technici en wetenschappers die dit  mogelijk hebben gemaakt. De nucleaire kernkop is nu gestandaardiseerd om te worden gemonteerd op ballistische raketinstallaties van de Hwasong artillerie-eenheden van het Koreaanse Volksleger.

Volgens het persbericht zou er tijdens de test geen radioactief materiaal ontsnapt zijn en derhalve geen negatieve invloed op milieu en omgeving. Toch heeft Japan twee militaire vliegtuigen de lucht in gestuurd om radioactiviteit te meten.

Deze test is een demonstratie van het kunnen en de wil van het Koreaanse volk om altijd klaar te zijn om wraak te nemen op de vijand. Noord-Korea zal zowel kwalitatieve als kwantitatieve kernmaatregelen nemen om de waardigheid en het bestaansrecht veilig te stellen. Aldus het persbericht van het staatspersbureau.

De test werd uitgevoerd op de 68ste verjaardag van het Noord-Koreaanse regime.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 × 3 =