IS-propagandavideo opgedoken over Alhambra

De Spaande website 24horas meldde gisteren dat er een nieuwe propagandavideo is verschenen met als onderwerp het historische Alhambra in Grananda. Hoewel er geen concrete dreigingen zijn tegen Spanje is er wel de vraag over de toespelingen naar Spanje door de Jihadisten.


[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dddddd” txt_color=”#000000″]Het Alhambra (Arabisch: قصر الحمراء – qasr alhamrā’ – Rode Paleis) is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada (bron: Wikipedia).[/mks_pullquote]

De dertien minuten durende film die afkomstig is uit Syrië zou de wens laten zien om de oude glorietijd te herstellen. Dit door de beelden in de video van het Moorse monument Alhambra, wat vroeger in het Moorse rijk ijk Al Andalus lag. In de film worden kinderen getoond die geïndoctrineerd en  klaargemaakt worden om te strijden met IS. Ook zouden er beelden te zien zijn van Rome en Bagdad.

Eerder deze maand werd door de Wafa Media Foundation, die gelieerd is aan IS, berichten verspreid waarin werd opgeroepen aanslagen te plegen in Spanje die een veel grotere impact moesten hebben dat de aanslagen in Frankrijk. Ook worden cellen of lonewolfs opgeroepen om vooraanstaande Spanjaarden te ontvoeren en te vermoorden om zo wraak te nemen voor de historische moorden op moslims.

foto: Fotolia
foto: Fotolia

Analisten van de Spaanse krant El Pais geven aan dat er een vergrote mogelijkheid is voor acties van Jihadisten op Spaans grondgebied. Spaanse inlichtingendiensten hebben ook gewaarschuwd voor een stijging van het aantal toespelingen gericht op Spanje, in zowel tekst, video, computer graphics en andere propaganda uitingen. De video’s zouden ook in het Castiliaans ondertiteld worden. De laats film over het Alhambra was dat niet.

11 maart 2004 werd in Madrid een terroristische aanslag gepleegd door middel van bommen in treinen waarbij 191 mensen vermoord werden en 1875 mensen gewond raakten.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 9 =