Officiële opening tijdelijke school Bedum

De tijdelijke school aan Ter Laan 8 in Bedum werd vandaag, vrijdag 2 september, officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Hij kreeg daarbij assistentie van twee kinderen uit de onderbouw van de scholen die er als eerste intrek in nemen.


‘De Horizon’ en de ‘St. Walfridusschool’ maken het schooljaar 2016/2017 gebruik van het onderkomen. Daarna wordt CBS ‘De Regenboog’ er in gehuisvest. Met de versterking en gedeeltelijke nieuwbouw van die school is ook ongeveer een jaar gemoeid. Of de openbare ‘Togtemaarschool’ gebruik gaat maken van de tijdelijke huisvesting is nog niet bekend.

Wethouder Menne van Dijk legde aan de aanwezigen uit dat de 9 gemeenten in het aardbevingsgebied intensief samen werken met de Nationaal Coördinator Groningen om zo te komen tot een goed doordacht scholenplan waarbij wordt voorgesorteerd op de toekomst, rekening houdende met krimp en vergrijzing.

De school blijft ongeveer drie jaar in gebruik. De Bedumer basisscholen worden in die periode aardbevingsbestendiger gemaakt. De eerste scholen die worden aangepakt zijn GBS ‘De Horizon’ en de RK ‘St. Walfridusschool’. Die zijn sinds deze week gehuisvest in het tijdelijke gebouw.

De twee basisscholen in Zuidwolde zijn gefuseerd. De fusieschool ‘’t Groenland’ krijgt nieuwe huisvesting op de plek waar OBS ‘Venhuisschool’ staat. De school heeft tijdelijk onderdak in het gebouw van de voormalige CBS ‘De Akker’. Dat gebouw is uitgebreid met tijdelijke units. De nieuwe school in Zuidwolde moet over anderhalf jaar klaar zijn.

Alle scholen in Bedum zijn over drie jaar aardbevingsbestendig. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de gebouwen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Bedum loopt in de aardbevingsregio voorop met de scholenaanpak. Het scholenprogramma in Bedum kost rond de 11 miljoen euro. Ongeveer driekwart van dat bedrag wordt opgebracht door de NAM, de NCG, ministeries en de schoolbesturen. De gemeente Bedum draagt zelf drie miljoen euro bij.

“Van een een bedreiging een kans maken.”

Hans Alders was blij dat met veel mensen in korte tijd dit alles is gerealiseerd. Hij sprak van een een bedreiging een kans maken. Tevens stelde hij dat dit project en voorbeeld was voor de gemeenten die nog moeten komen.

de school zelf is in 8 weken uit de grond gestampt, vertelde een medewerken van de NAM.

Eerder werd in Loppersum een soortgelijke school-constructie gerealiseerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 20 =