Waarom is printerinkt zo duur?

Twee maanden geleden heb ik een nieuwe Canon Prixma printer aangeschaft van 47,50 inclusief btw bij een bekend online webshop. Deze splinternieuwe draadloze wifi printer komt inclusief kleuren- en zwart inktcartridge..


foto: Fotolia
foto: Fotolia

Gisteren waren beide inktcartridges leeg en ging ik naar een bekende winkel in Groningen waar kantoormaterialen worden verkocht. Een canon kleurencartridge van 21,49 ex. btw en een zwart inktcartridge van  19,99 ex btw. Samen komt dat dan op 50,19 euro inclusief btw.

Waarom zou ik volgende keer niet gewoon een nieuwe printer kopen inclusief twee cartridges? Dan ben ik een paar euro goedkoper uit. Vreemd toch?

Inkt duurder dan champagne.

Uit een archiefartikel van de BBC in 2003 blijkt dat inkt per milliliter duurder is dan een kwalitatieve champagne. Dom Perignon 1985 zou 23 pence per milliliter kosten en inkt 1,70 pond. De inmiddels teloor gegane website printer.com berekende zelfs dat printerinkt vele malen duurder is dan goud of olie.

Razor and blades

Het razor and blades bedrijfsmodel is een verdienmodel waarbij een item goedkoop wordt verkocht of weggegeven om de verkoop van noodzakelijke hulpmiddelen te stimuleren.

Voorbeeld: een scheermeshouder is goedkoop terwijl de scheermesjes duurder zijn of een printer is goedkoop maar de inkt is duurder.

Goedkope inkt vaak net zo goed als merkinkt

Volgende consumentenbond blijkt uit tests dat merkloze inkt de printer niet beschadigd of lekkende cartridges veroorzaakt. Doorgaans zijn goedkope inkt-patronen net zo goed als die van de duurdere merken en gaan soms zelfs langer mee.

De inktproducenten laten weten dat de consument betaalt voor hoge ontwikkelings – en onderzoekskosten. Tevens wordt er betaald voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Waarom is printerinkt zo duur?”

  1. Belangrijk te weten is bovendien dat de ‘starter cartridges’ die bij een printer zitten vaak vrij weinig inkt bevat. Maar dat kun je niet zien. Huismerk cartridges (en zeker voor de Canon Pixma) zijn zeker zo goed en vaak aanzienlijk voordeliger in de portemonnee. Voor bijna alle Pixma printers zij er voordelige inktcartridges.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 + 10 =