Turkije publiceert lijst met met Gülen scholen en instellingen in Nederland

Nadat minister Koenders van Buitenlandse Zaken sprak in Turkije over de Turkse inmenging in Nederland publiceerde het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi  een lijst met onder andere scholen en instellingen die (deels) gelieerd zouden zijn aan de Gülen-beweging. Dat schrijft BNR nieuws. Ook premier Rutte heeft afgelopen zaterdag telefonisch overleg gehad met Erdogan en hem gevraagd tweespalt binnen de Turkse gemeenschap te voorkomen.


afbeelding: David Benbennick (original author)
afbeelding: David Benbennick (original author)

Nadat Turkije Fetullah Gülen aanwees als schuldige organisatie voor de coup van 15 juli die aan 240 mensen het leven kostte, heeft dit ook tot spanningen geleid in de Turkse gemeenschap in Nederland. Nederlands-Turkse kinderen worden door ouders die aanhangers van Erdogan zijn van Gülenscholen gehaald.

Anadolu-journalist Hasan Esen zegt dat de lijst niet in opdracht van de regering werd gepubliceerd, schrijft NOS. Esen werkt in Brussel op de Europa-redactie van Anadolu. “Ons persbureau staat niet onder controle van de staat. Wij zijn semi-onafhankelijk. Het was geen opdracht van de regering. Na de couppoging heeft ons persbureau zelf besloten om in alle landen de structuren van Gülen te schetsen. Duitsland, België, Afrikaanse landen, enzovoort. Tot nu toe heeft het in geen enkel land tot ophef geleid.”

Veel Nederlandse politici spraken via Twitter hun bezorgdheid uit. Sjoerd Sjoerdsma van D66 stelde met zijn collega Paul van Menen Kamervragen.

//platform.twitter.com/widgets.js

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 × 23 =