Vragen over sluiting Penitentiaire Inrichting Ter Apel

Zowel de Statenfractie van Groninger Belang als de VVD en Partij voor het Noorden hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen over de aangekondigde sluiting van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. De Drentse CdK Jaques Tichelaar heeft zich heel duidelijk uitgesproken wat hij hier van vindt en wat hij wil doen om dit te voorkomen. 

foto: Dienst Justitiële Inrichtingen
foto: Dienst Justitiële Inrichtingen

De drie partijen zijn van mening dat het provinciebestuur de getroffen gemeenten moet ondersteunen waar dit gewenst is. De VVD heeft minister van der Steur van Justitie en Veiligheid opgeroepen de gevangenis in Ter apel niet te sluiten.

“Waar in Groningen er alles aan wordt gedaan om te werken aan werkgelegenheid breekt het Kabinet dit van boven af! Groninger Belang is ernstig teleurgesteld in dit Kabinet omdat het eerder beloofde krimpgebieden te ontzien bij sluiting van gevangenissen. Die afspraken zijn nu eenzijdig opgezegd. Groningen heeft al te maken met de hoogste werkloosheidscijfers nu komt dit er nog bij!” Aldus Bram Schmaal, fractievoorzitter Statenfractie Groninger Belang.

In 2013 is het Masterplan Gevangeniswezen in de Tweede Kamer aangenomen. Met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven zijn duidelijke afspraken gemaakt over de inrichting in Ter Apel, waarbij vijftien tijdelijk werknemers ontslag hebben gekregen. “De penitentiaire inrichting zou open blijven. Het kan niet zo zijn dat deze afspraak na twee jaar ineens geschonden wordt,” zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse.

Be Zwiers van Partij voor het Noorden geeft aan dat het Noorden wederom hard wordt getroffen door een besluit van het Rijk. “Wij moeten dan ook alles op alles zetten om dit besluit terug te draaien.”

Ook de provincie Drenthe wordt hard getroffen. De Drentse CdK kondigt alvast aan dat de provincie uit protest niet meer meewerkt aan plaatsing van windmolens, aan bezuinigingen en andere Haagse wensen. “Tichelaar heeft het gehad met ‘de onbetrouwbare overheid’. Telkens opnieuw worden eenzijdige afspraken doorgedrukt in kwetsbare gebieden zoals in Drenthe en Groningen.” Zo liet deze CdK optekenen. Dat is ferme bestuurlijke spierballentaal.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
44 ⁄ 22 =