Verrassend mooi Papenburg

Niet ver hier vandaan, net over de Duitse grens ligt het dorpje Papenburg. Als u dan toch een keer op een zaterdag of zondag naar Duitsland rijdt om goedkoop benzine te tanken of boodschappen te doen, rij dan ook eens naar Papenburg. Natuurlijk is dit voor de Groningers wat dichterbij dan iemand die vanuit het midden van Nederland erheen moet rijden, maar dan nog is het zeker de moeite om een uitje te organiseren.

(foto: Mike Tomale)

Wat meteen opvalt als je het dorp inrijdt is het prachtige Rathaus met het schip de’ Friederike’ ervoor. Aan de overkant ligt de ‘Pfarrkirche Sankt Antonius’ kerk. Het schip uit de 19de eeuw is één van de zes replica’s die samen het openlucht scheepvaartmuseum vormen.

Aan beide zijden van het ‘Hauptkanal’ kunt u heerlijk slenteren, winkeltjes bekijken of een terrasje pakken. Even op een bankje genieten van de heerlijke nazomer of naar de Landesgartenschau 2014 (soort van Floriade) gaan waar u op dit moment kunt genieten van bonsai en bamboe (entree € 15 p/p).

Tijdens de wandeling naar de Landesgartenschau of de Meyer Werf komt u langs de Bockwindmolen, de laatste windmolen van het Emsland. Ook het ruim 12 hectare grote ‘Stadtpark’ met zijn thematuinen is zeker de moeite waard om doorheen door te wandelen. Maar vergeet u ook niet om u heen te kijken. Er zijn talrijke bruggetjes over het Hauptkanal en overal staan plantenbakken met prachtige, kleurige bloemen. Wat ook opvalt, het is er mooi schoon.

_DSC2889

(foto: Mike Tomale)

Meyer Werf
Blikvanger van het dorp is natuurlijk de scheepswerf ‘Meyer Werf’. Vanaf de snelweg, vanuit het dorp richting Groningen, ziet u de werf van Meyer al van verre liggen. De immense hallen waar o.a. de cruiseschepen worden gebouwd zijn dan ook niet over het hoofd te zien. Het wordt ook duidelijk aangegeven door middel van borden langs de snelweg. Vanuit het centrum van Papenburg is het ongeveer 15 minuten lopen. De wandelroute wordt netjes in het centrum aangegeven.

Een gigantische parkeerplaats bij de werf zorgt ervoor dat iedereen zijn auto kwijt kan en ook nog goed zicht heeft op het cruiseschip dat mogelijk voor de hal ligt. Momenteel ligt de ‘Quantum of the Seas’ buiten, voor de hal, een publiekstrekker van formaat. Wel 348 meter. Snackbar (imbiss), verfrissingen, lekkernijen en paardenmolen voor kleinste bezoekers zijn ook aanwezig op de parkeerplaats.

Ook bestaat de mogelijkheid om de werf te bezoeken met rondleiding. Op dit moment wordt er gewerkt aan de ‘Anthem of the Seas’ .Wel even van te voren boeken.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 × 28 =