Italië, vierde verslag

San Remo is een stad die nog steeds chique is en grandeur uitstraalt. Grote megahotels, casino’s, dure stranden en te dure restaurants. Een espresso kost hier al gauw aan het strand twee euro en in het centrum van de stad drie. Dat is behoorlijk veel voor één slok koffie die in bijvoorbeeld Castellaro maar een euro kost.

SanRemo-1SanRemo-2Van Prada tot Gucci en Lacoste en van Cartier tot Rolex en Ferrari. Alle grote merken zijn hier ruim aanwezig. Wat wel opvalt is dat niet iedereen hier Italiaans spreekt. Zo hoor je hier behoorlijk wat Slavische talen, zoals Roemeens, Russisch en Pools. Vooral veel Russen zijn hier op vakantie of wonen hier. Er is zelf een Russisch orthodoxe kerk en een Roemeense.  Doet me een beetje denken aan de wat chiquere badplaatsen aan de Costa Brava. Die worden ook heden ten dage overspoeld door Russen met vooral veel cash geld.

Als je in San Remo goedkoop wilt eten, moet je naar de Chinees gaan. Voor nog geen vijf euro per persoon krijg je een bord vol met eten naar keus. Buikje vol en portemonnee niet leeg. Met vier personen 34 euro inclusief drinkerij. Probeer dat maar eens in Nederland!

Bussana-1bussana-2Bussana Vecchia

Als je van een idyllisch levensstijl houdt dan moet je zeker een keer naar het surrealistische Bussana Vecchia gaan. Het ligt tussen San Remo en Imperia in. Het oude middeleeuwse dorpje werd op 23 February 1887 getroffen door een zware aardbeving (magnitude 6.o) die meer dan 2000 slachtoffers maakte. De overheid verklaarde het vernielde dorpje onbewoonbaar. Daardoor werd het uiteindelijk een spookstadje. In de jaren zestig deden de hippies er hun intrek en hebben het dorpje weer gedeeltelijk bewoonbaar gemaakt en veranderd in een kunstenaarskolonie. Ze verdienen hun geld o.a. met kunst, winkeltjes die ambachtelijk vervaardigde sieraden verkopen en horeca.

Om er te komen is wel een uitdaging. De wegen naar het dorpje zijn zo smal dat twee auto’s niet langs elkaar kunnen. Dus een beetje geluk en weinig tegenliggers heb je wel nodig. Houd er rekening mee dat ook de hippies zich houden aan de mediterraanse ‘siësta-traditie’ en dus tussen de middag hun winkeltjes sluiten.

dienstHeilige mis

Ik ben geen gelovig persoon maar toen ik zaterdagavond even naar het dorpje beneden ging (Riva Ligure) om mijn Telegraaf op te halen en een espresso op terras te drinken, en ik zag hoeveel mensen in de haven waren verzameld om een viering vanaf het water te volgen, moest ik toch wel even slikken. Wat mooi. Ongeveer tweeduizend mensen, jong en oud, waren hier samengekomen om te luisteren naar de priester die preekte vanaf een witte boot, geflankeerd door twee matrozen in uniform.

Nu heb ik niets met geloof maar de samenhorigheid die er op dat moment bij komt kijken, de duizenden mensen die langs de kade stilzwijgend luisteren naar die priester, dat geeft een gevoel wat ik als schrijver moeilijk kan omschrijven. Natuurlijk ben ik ook realistisch genoeg om in te zien dat het slechts een momentopname is en veel van deze vrome, lieve mensen elkaar morgen weer voor rotte vis uitschelden….natuurlijk op z’n Italiaans.

hanbury-1Botanische tuin en muggen

Op ongeveer 8 kilometer afstand van de Franse grens ligt de botanische tuin van Hanbury. De tuin is genoemd naar de oprichter, sir Cicile Hanburry, die deze samen met zijn broer heeft gerealiseerd. Er is zelfs een bloem naar de man vernoemd. Een pracht van een botanische tuin (18 hectare) die momenteel onderhouden wordt door de universiteit van Genua. De diversiteit aan planten doet haast denken aan de prachtige botanische tuin in Blanes (Costa Brava – Marimurtra).

De tuin heeft een hoogteverschil van 103 meter en bezoekers zijn gemiddeld anderhalf tot twee uur onderweg om de verschillende palmbomen, mega-cactussen en bloemenpracht te bewonderen. Ook de panorama’s met middellandse zee zijn adembenemend. Tijdens die anderhalf uur wordt je dan helemaal lek geprikt door de bloeddorstige muggen. Het automatisch bewateringssysteem zorgt voor vochtige omgeving, dus de perfecte habitat voor deze kleine irritante beestjes.

Seborga-1Seborga

Seborga zou ook een attractieve bestemming zijn voor toeristen. Seborga is een prinsdom wat op 500 meter hoogte ligt, iets meer dan 300 inwoners heeft en een heuse democratisch gekozen prins heeft. Tevens is van Seborga bekend dat het ooit door tempeliers zou zijn geleid.

Met hier en daar een geschilderde kruisridder op een deur en wat schilden en zwaarden aan de muur wordt de geloofwaardigheid van dit dorpje steeds kleiner en kleiner en zijn de sporen van de ooit zo beruchte tempeliers nauwelijks na te trekken. Maar wat maakt het uit, we zijn hier ook niet om aan waarheidsbevinding te doen of historisch onderzoek. De pizza en espresso smaken er niet minder om.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 × 8 =