Italië, eerste reisverslag

Als je nu graag een keer naar Italië op vakantie wilt, via Zwitserland, en dan even snel door de Gotthardtunnel, ga dan niet op ‘zwarte zaterdag’ (26-7-‘14) minimaal drie en een half uur in de file staan zonder airco om zogenaamd sneller op plaats van bestemming aan te komen. Neem gewoon de Gotthardpas, een stijl traject dwars door de woeste Zwitserse Alpen. Een route die heel goed te rijden is in de zomermaanden.

GotthardpasHet Gotthard-dilemma

Het verschil in temperatuur tussen voor de ingang van de Gotthardtunnel staan en bovenop het hoogste punt van de Gotthardpas is ongeveer zo’n 15 graden op een zonnige dag. In totaal zo’n 15 graden verschil waarbij je ook nog eens getrakteerd wordt op eeuwige sneeuw die op sommige plaatsen nog metersdik ligt in schaduwrijke spelonken en spleten van het gebergte.

Een woest, ongerepte landschap waar op het hoogste punt van de pas een uitkijk is gemaakt waar je koffie kunt drinken. Maar doe wel even voor de zekerheid een jas aan als je uit de auto stapt om het prachtige panorama te aanschouwen.

Het warmere alternatief is dat je in groepjes door de Gotthardtunnel mag rijden, een streng gecoördineerde actie. Met de kans dat je 45 kilometer vóór de tunnel al in de file staat. Zeker op zwarte zaterdag, want dan is iedereen in Europa zowat vrij, en niet alleen Nederlanders die massaal met sleurhutten achter hun Audi’s door de tunnel willen.

golfresortNog ca. 400 kilometer

Zodra je de bergen verlaat en steeds verder naar beneden rijdt, stijgt de temperatuur met het aantal meters wat je daalt. Tijd om die jas weer uit te trekken, zo niet drijf je er wel uit zodra je bij de Italiaanse grens bent waar de heren douaniers druk staan te tikken op hun mobieltjes. Via het Meer van Lugano gaat de reis langs Milaan en Genua richting San Remo. Nou niet helemaal, net voorbij Imperia de bergen in naar Castellaro. Daar begint de ultieme test voor de remmen van het vervoersmiddel waarmee je op vakantie gaat en zal blijken hoe goed de Nederlandse bestuurder zich weet te handhaven in de bergen.

Aangekomen op de plek van bestemming, en na een levensgevaarlijke tien minuten durende dodemansrit door de bergen via smalle wegen waar Italianen rijden als waanzinnigen, kom je dan aan bij een oase van rust. Een prachtige 18-holes golf resort waar ons luxe appartement, met airco op iedere kamer, op ons staat te wachten. Netjes, schoon beddengoed, kleurentelevisie, Wi-Fi en buren met jankende en jengelende kinderen.

Wi-Fi is pure noodzaak geworden tijdens vakantie vanwege mijn werk, maar ook om de pubers niet af te sluiten van de buitenwereld. “Een dag zonder Facebook is als een dag niet geleefd” is het mantra van de gemiddelde Nederlandse puber.

zwembadDe volgende dag

Als het goed is weet je de volgende dag waar je je afval moet deponeren en waar de golfballen voor het oprapen liggen. Dan weet je waar de 12-uur durende code voor de Wi-Fi opgehaald moet worden en waar men 5 euro betaald voor een goed glas Limoncello. Dan weet je het verschil tussen de afstandsbediening van de TV en die van de airconditioning en waar het zwembad voor de hotelgasten is waar wij, appartement-huurders, niets te zoeken hebben. ‘Wij’ hebben een ander zwembad tot onze beschikking… aan het einde van het park, ook niet verkeerd (zie foto) maar zonder bar.

Tegen de tijd dat de eerst dag is gepasseerd heb je de omgeving een beetje verkend en weet je dat het lokale supermarktje om 12 uur precies dicht gaat en om 5 uur s ’middags weer opent. Je weet dan dat je een fles Limoncello gewoon bij de Lidl kunt kopen voor 5 euro en dat de diesel hier 1 euro 58 kost en dat je in Zwitserland geen diesel had moeten tanken voor 2 euro 10 de liter.

Dan weet je dat je eigen pubers geen afwijking hebben en dat Italiaanse pubers ook constant met een telefoon in de hand of aan het oor lopen en dat de kleine salamanders die langs de muren van het terras lopen banger zijn voor jou dan je vrouw voor de salamanders.

Later vast meer.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 + 7 =