Kunst met glas in Bad Nieuweschans

In Bad Nieuweschans bevindt zich een van de laatste ambachtelijke glasblazerijen van Nederland. De Old Ambt Glasblazerij is gevestigd in een voormalige graanopslag aan de Hamdijk, waar kunstenaars Tanja de Heus en Johan de Vries hun creaties ten toon stellen en produceren, midden in natuurgebied ‘Bos op Houwingaham’.

DSC_8017Tanja de Heus houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van glaspanelen in glas-in-lood en in de Tiffany techniek terwijl Johan ambachtelijk glas blaast met prachtige, vloeiende kleuren. De glasobjecten en glaspanelen zijn ook buiten te bezichtigen in de voormalige boomgaard.

De gigantische stallen van de karakteristieke herenboerderij herbergen naast atelierruimte ook werk en workshop ruimte. In de sfeervolle galerie, die in de voormalige graansilo’s is aangelegd, worden unica geëxposeerd.

Johan de Vries

De geboren en getogen Friese kunstenaar, Johan de Vries, is via Leerdam naar Groningen gekomen in 1999, nadat hij jarenlang geleerd heeft om glas te blazen, bij Bernhard Heesen in het Zuid-Hollandse dorpje Leerdam.

Johan raakte geïnspireerd door Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly tijdens een van zijn vele reizen en wist na wat omwegen in zijn leven toch richting te geven, namelijk werken met glas.

 

De kunstenaar laat zich inspireren door licht en kleuren en put daaruit zijn inspiratie tot het vervaardigen van de mooiste creaties zoals schalen, kommen en glazen. Johan probeert een harmonisch evenwicht van kleuren te realiseren in zijn ontwerpen. Dat houdt in dat hij veel moet experimenteren met kleuren om te leren hoe deze met elkaar reageren.

DSC_8015 Glas

Glas in een fantastisch product waar vele duizenden varianten van zijn. Het wordt overal toegepast alleen niet altijd in dezelfde vorm. Te denken valt aan o.a. silicium wat wordt gebruikt in computerchips.

Een glasoven met diamanten smeltpot is onbetaalbaar, maar zou lang meegaan. Zircoonsteen kan ook maar gebruikt weer veel gas. De variant die Johan gebruikt is afkomstig uit Scandinavië en brengt de jaarlijkse gasrekening terug naar zo`n 18.000 euro per jaar.

Het is een dure aangelegenheid. Zo brand de over 365 dagen per jaar omdat het uitzetten en opstarten dagen in beslag zou nemen. Bij het blazen van glas wordt de over verwarmd tot 1100 graden. Het ontwerp kan maximaal 80 cm zijn in doorsnee want na het blazen gaat deze in een keramiekoven om af te koelen. Het afkoelingsproces is belangrijk want dat bepaalt de spanning in het glas.

Het object moet, naargelang de grootte en de dikte van het glas, ongeveer 20 uur afkoelen.

Crisis

Johan is ondertussen 59 jaar en wil over een paar jaar stoppen met werken. Zijn zoon heeft niet dezelfde ambities als zijn vader en wil niet als kunstenaar door het leven te gaan. Daarom zal uiteindelijk aan het glasblazen in Bad Nieuweschans een einde komen. Zo blijven er dan nog 6 ambachtelijke glasblazerijen in Nederland over.

Ook de bank die voor een deel de glasblazerij heeft meegefinancierd zou ook graag meer omzet zien, maar omdat het hier gaat om een uniek product is massaproductie en de afzet hiervan ook zo goed als onmogelijk. Inmiddels staat de boerderij te koop.

Ook de btw-verhoging voor kunstwerken van 6 naar 19 procent (2010) was een zware tegenvaller voor de ambitieuze kunstenaar, samen met de crisis. Het grootste deel van zijn omzet vindt plaats in het atelier in Bad Nieuweschans. De overige glasateliers door Nederland die zijn werk verkopen vertegenwoordigen ongeveer 20% van de omzet, want de commissie is 50%.

De clientèle wat de glasblazerij in Bad Nieuweschans bezoekt komt voor een klein deel uit Duitsland. Het gros komt uit Midden-Nederland.

Meer afbeeldingen film

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 16 =